Celerový nákyp

    Můžete sdílet na:
    Tento lahodný celerový nákyp je ideální volbou pro vegetariány a diabetiky. Kombinace vařeného celeru a mrkve, propojená s jemným bešamelem z Hrašky a doplněná strouhaným sýrem nebo tofu, tvoří harmonický celek chutí, který si zamilujete. Recept je snadný na přípravu a zaručí, že každé sousto bude plné výživy a lahodnosti. Uvařenou zeleninu stačí smíchat s bešamelem, nastrouhaným sýrem a zapéct v troubě do zlatova. Vyzkoušejte tento pokrm a udělejte něco pro své zdraví!
    Kuchyně Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Vařená zelenina

    • 400 g celeru
    • 40 g mrkve
    • sůl

    Hraška bešamel s cibulkou

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 60 g oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 špetka chilli
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 40 g Hrašky na zahušťování
    • 240 ml vývaru nebo vody
    • 4 g soli
    • 4 g citronové šťávy nebo octa

    Dohotovení

    • 200 g sýru nebo tofu
    • tuk na pečení
    • petrželová nať

    Instrukce
     

    Zelenina

    • Očištěný celer a mrkev nakrájíme na kostky.
    • Zeleninu uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
    • Uvařenou zeleninu scedíme. Vývar můžeme použít na přípravu bešamelu.

    Hraškový bešamel

    • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme MAHÁ koření, mletý pepř, chilli a vše krátce orestujeme.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme do bešamelu ocet / citronovou šťávu a krátce povaříme.
    • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

    Dohotovení

    • Sýr nebo tofu nastrouháme.
    • Smícháme celer a mrkev, uvařený bešamel a nastrouhaný sýr.
    • Směs klademe na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 160 °C.

    Poznámky

    Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
    Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
    Alergeny:  10 Hořčice
    Klíčové slovo Celer, Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: