Co je Cerie?
Cerie je směs na přípravu chutného rostlinného masa. Je vyrobená z pšeničné bílkoviny, dalších mouk a koření. Je jednoduchá na přípravu, suchou směs smícháme s vodou a pak tepelně zpracujeme. Tímto postupem získáme dobře stravitelnou, kvalitní rostlinnou bílkovinu.
Jaký je rozdíl mezi Seitanem a Cerií?
Seitan je rostlinná bílkovina, která se vyrábí z pšeničné bílkoviny – lepku tak, že je z mouky odstraněn škrob. Má mnohaletou tradici, je to oblíbená náhrada masa mezi vegany a vegetariány.
Cerie je směs pšeničné bílkoviny – lepku, různých dalších mouk a koření.
To, že je Cerie obohacená o další komponenty zaručuje, že má konečný polotovar dobré vlastnosti.
Seitan si můžeme koupit ve zdravých výživách jako hotový, tepelně zpracovaný polotovar.
Nebo se dá seitan rovněž připravit doma, vyplachováním škrobu z mouky podle doporučeného návodu.
Další možnost je koupit si suchou pšeničnou bílkovinu či směs Cerii a připravit si seitan doma. Jednoduše smícháme suchý prášek s tekutinou na těsto, které uvaříme.
Jsou jídla z Cerie a seitanu dobře stravitelná?
Mnoho lidí se snaží lepku co nejvíce vyhnout, ale z praxe mohu potvrdit, že jídla z Cerie i seitanu jsou dobře stravitelná. Říká se, že je tomu tak proto, že jde o čistý lepek.
Samotný lepek je pro naše trávení lehce stravitelný za předpokladu, že na něj nemáme alergii. Avšak trávení lepku za současné přítomnosti škrobu je pro naše trávení daleko těžší.
Nejčastěji se s touto kombinací setkáváme v podobě běžného pečiva a chleba.
Pro toto tvrzení však nejsou známé žádné vědecké práce, jde o pozorování reakcí strávníků, když snědli jídlo připravené z Cerie či seitanu.
Lidé bez alergie na lepek se cítili dobře a lehce, byli spokojení, naplnili si svoji potřebu mít klasické jídlo bez použití masa.
Pro koho je Cerie vhodná?
Cerie je vhodná pro ty, kteří si chtějí pochutnat na klasických jídlech a nahradit maso rostlinnou alternativou. Mohou ji všichni, kteří nemají alergii na lepek a ocení ji i lidé, kteří nemohou jíst tofu či tempeh.
Je oblíbená mezi vegany a vegetariány. Mohou ji jíst i děti.
Cerie je kvalitní rostlinná bílkovina s vysokým obsahem bílkovin. Tepelně zpracovaná obsahuje asi 20 g bílkovin ve 100 g hotového výrobku, proto ji vyhledávají také kulturisti a sportovci.
Přednosti Cerie
Pestrost
Do sypké ceriové směsi můžeme přidávat různé další potraviny a zeleninu. Tím získá výsledný polotovar na chutnosti a pestrosti.
Čerstvost
Z Cerie si připravíte vždy čerstvé jídlo, tj. nejedná se o polotovar. Chuť čerstvého jídla je nezaměnitelná.
Cena
Cena hotového jídla je zpravidla poloviční oproti polotovarům.
Jak Cerii správně připravit
Míchání
Příprava je velmi jednoduchá: ceriový prášek promícháme s tekutinou na těsto, které necháme v chladnu odležet, nejlépe přes noc a pak ho uvaříme či upečeme. Tím získáme polotovar a můžeme začít s přípravou mnoha chutných jídel.
Tepelné zpracování
Nejdůležitější je důkladné tepelné zpracování. Dáme si záležet na provaření či propečení Cerie. Takto připravená Cerie je dobře stravitelná.
Možnost odložení ceriového těsta
Pokud spěcháme, pracujeme s ceriovým těstem okamžitě, bez odležení. Pokud nám nějaká uvařená Cerie zbude, můžeme ji zamrazit.
Triky tipy při míchání Cerie
Při přípravě si nejdříve připravíme suchou složku a mokrou složku. Pokud připravujeme menší množství Cerie, mícháme těsto krátce rukama.
Můžeme použít i robot, ale zde platí důležitá zásada!
Vždy mícháme hmotu co nejkratší dobu, protože dlouhým mícháním Cerie tuhne a stává se houževnatou. Takto zpracovaná Cerie již nezměkne. Pokud se nám to stane, použijeme ji do jídel nakrájenou na menší kousky. Po zamíchání je možno Cerii zpracovat okamžitě, ale odležením se všechny složky lépe spojí. Toto pravidlo platí, obzvláště pokud hodláme Cerii použít na přípravu ptáčků, měšců či rolády. Na tyto recepty si ceriové těsto umícháme o něco řidší a necháme ho určitě odležet přes noc. Další den se Cerie bude lépe vytahovat.
Možnosti ochucení Cerie
Je úplně dostačující, pokud smícháme směs Ceria s odměřeným množstvím vody či vývaru.
Pokud nás baví v kuchyni si hrát, můžeme do sypké směsi přidat další koření, jako je třeba tebi – pivovarské kvasnice, chilli, houbové koření apod.
Je však třeba mít na paměti, že nic se nemá přehánět. Pokud přidáme koření příliš mnoho, může se narušit struktura a výsledný polotovar bude drobivý. S kořením se dá pracovat také tak, že ho povaříme ve vývaru či vodě, které používáme na ochucení Cerie.
Další možnost je do sypké směsi přidat tepelně zpracovanou – podušenou či povařenou zeleninu, kterou rozmixujeme na kaši. Důležité je vážit, abychom měli potřebné množství tekuté složky. Jinak hrozí nebezpečí, že se polotovar rozpadne a nebude držet pohromadě.
Může se přidat i nastrouhaná syrová zelenina, ale ta má odlišné vlastnosti, udělá v polotovaru jinou strukturu.
Díky přidané zelenině je hotová Cerie šťavnatější a lehčí.
Chuť polotovaru ovlivní i navýšení oleje. Výsledná konzistence je jemnější a chutnější.
Omáčky k Cerii
Naporcovanou Ceriii ze všech stran nejprve osmahneme na oleji a zalijeme jednou z připravených omáček. Omáčku promícháme s opečenou Cerií.
Omáčka základní česneková
Použijeme sójovou omáčku, vývar a třený česnek.
Sójovou omáčku naředíme vývarem tak ,aby byla přiměřeně slaná.
Všechny suroviny smícháme a promícháme s opečenou Cerií.
Omáčka zázvorová
Použijeme sójovou omáčku, vývar a čerstvý zázvor.
Zázvor nastrouháme na jemno, smícháme se sójovou omáčkou a vývarem. Omáčku promícháme s opečenou Cerií.
Omáčka s oreganem nebo bazalkou
Použijeme olej, Mahá koření, třený česnek, sladkou papriku, rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano.
Na oleji krátce zpěníme Mahá koření a třený česnek, po chvíli přidáme sladkou papriku. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Přidáme, rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano. Vše necháme krátce přejít varem.
Vaření v hrnci
Z odleželého těsta vytvarujeme knedlíky, vložíme do vařící vody či vývaru a vaříme podle velikosti 30 až 60 minut. Lze vařit i v tlakovém hrnci.
Je velmi důležité Cerii dobře provařit, neboť na tom je závislé dobré trávení pokrmu, které z ní připravíme. Po uvaření Cerii nakrájíme na plátky, nudličky či kostky a použijeme k dalšímu vaření.
Příprava v troubě
Přípravu v troubě volíme, pokud chceme získat plátky velmi podobné roštěnkám a připravujeme větší množství porcí.
Při menším množství porcí nám poslouží pánvička.
Z odleželého těsta vytvarujeme placičky, které klademe na vymazaný plech nebo pánev. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 10 minut, tím se povrch krásně zatáhne. Pak obrátíme, zalijeme vodou či vývarem a pečeme ještě dalších 30 minut. Placičky můžeme rovněž vařit v hrnci.
Příprava na pánvi
Z odleželého těsta vytvarujeme placičky, které opečeme na pánvi na oleji z obou stran, tím se povrch zatáhne a zpevní, pak zalijeme vodou či vývarem a povaříme 30 minut.
Uvařená Cerie je velmi jemná a má neutrální chuť.
Do směsi Cerie můžeme přidat při míchání další koření: např. mletý pepř, chilli, mletý zázvor, lahůdkové droždí, houbový prášek, zeleninový sypký bujon apod.
Nebo část tekutiny na zamíchání nahradíme rozmixovanou cibulí, rajčaty, mrkví, celerem apod.
Nejdříve promícháme všechny suché složky a k nim přidáme všechny tekuté.
Nejdůležitější na přípravě Cerie je dobré provaření, protože nám zaručí dobré trávení.
V praxi se nejvíce osvědčilo cerii uvařit neutrální a dalším postupem ji dochutit podle charakteru jídla, ve kterém bude použita.