Přichází sezóna rebarbory
Je krátká, trvá jen asi měsíc. Podle tradice by se rebarbora měla trhat jen do svatého Jána, tedy do 24. června. Potom rostlina vyrazí do květu a zvýší se v ní obsah kyseliny šťavelové. V té době se už rebarbora nedoporučuje konzumovat. Kyselina šťavelová v našem těle narušuje vstřebatelnost vápníku, není vhodná pro lidi s nemocnými ledvinami a pro lidi trpící dnou a revmatismem. Ale i zdraví lidé by měli rebarboru konzumovat spíš jako pochoutku.
Přes tato upozornění je rebarbora pro naše zdraví prospěšná. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Doporučuje se v boji s nadváhou, detoxikuje organismus a pomáhá proti zácpě.
Ještě než začne zrát letní ovoce, můžeme si pochutnat na rebarborových moučnících, které jsou jedinečné kontrastem kyselé a sladké chuti.
Zajímavé je rovněž spojení rebarbory a Hrašky Vanilka v dezertech.
Hraška umožňuje jednoduše připravit zdravé moučníky.
Rebarborová Panna cotta z Hrašky Vanilka stojí za vyzkoušení. Tradičně se Panna cotta připravuje ze smetany a želatiny. Pokud k přípravě použijeme Hrašku, získáme nadýchaný krém s velmi vysokou výživnou hodnotou.
Rebarborové muffiny se skořicovou drobenkou spojují sladkost těsta a nakyslou chuť rebarbory. Vajíčka jsou v receptu nahrazena Hraškou Vanilka.