Jablečný dezert

Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience
  

Korpus

  • 150 ml Mléko (nebo na 100 ml voda 10 g sušeného sójového mléka)
  • 75 g Olej slunečnicový nebo kokosový
  • 10 g Hraška Vanilka
  • 10 g Mouka celozrnná
  • 125 g Cukr třtinový
  • 1 špetka Sůl
  • 155 g Mouka polohrubá
  • 45 g Opražené ořechy
  • 30 g Čokoláda
  • 3 g Prášek do pečiva
  • 2 g Soda na pečení

Krém

  • 100 g Olej slunečnicový nebo kokosový
  • 100 g Hraška Vanilka
  • 100 g Cukr
  • 1 špetka Sůl
  • 100 g Sójové mléko sušené
  • 700 ml Voda a 200 g sušeného sójového mléka nebo 1000 ml jakéhokoli mléka
  • 300 g Jablíčka
  • Citronová šťáva – podle chuti. záleží na kyselosti jablek
  • 10 g Skořice

Instrukce
 

Korpus

  • Troubu předehřejeme na 160 °C.
  • Ořechy nasekáme na drobné kousky.
  • Smícháme všechny suché suroviny.
  • Kypřící prášek a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
  • Přidáme odvážený olej a mléko/vodu. Vše důkladně promícháme.
  • Hmotu nalijeme do vymazané a moukou vysypané nádoby
  • Pečeme 20 minut při 160 °C.
  • Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.

Krém

  • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr a sůl.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 15 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
  • Přidáme nakrájená jablíčka na kostičky, skořici a citronovou šťávu. Vše vaříme ještě 10 minut.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Hotový krém nalijeme do dortové formy na připravený korpus.

Dohotovení

  • Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
  • Hotový zákusek můžeme posypat nasekanými oříšky, zalít ovocným agarem, polít čokoládou, nebo ho nechat jenom tak.

Poznámky

Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 8 Skořápkové plody
Klíčové slovo Dezert, Hraška, Hraška vanilka, jablka, Ořechy, Sladké, Svačina, Zákusek
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru