Jablková žemlovka

Ing. Eliška Škvařilová
Tato žemlovka má vynikající chuť a je velmi výživná, oproti klasickému receptu jsou zde vejce nahrazená krémem z HRAŠKY Vanilky.
Porce 4 porce

Ingredience
  

Jablka

  • 430 g Jablka očištěná 2 velká
  • 40 g Rozinky půl sáčku
  • 65 ml Šťáva citronová z jednoho citronu
  • Skořice mletá

Krém

  • 80 g Hraška Vanilka
  • 80 g Cukr krystal/třtinový
  • 80 g Sušené sójové mléko
  • 640 ml Voda Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
  • 80 g Olej kokosový / slunečnicový

Dohotovení

  • Olej na vymazání plechu
  • 300 g Veka / rohlík

Instrukce
 

Jablka

  • Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nastrouháme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou.
  • Rozinky spaříme.
  • Jablka smícháme se spařenými rozinkami, skořicí a citrónovou šťávou.

Krém

  • Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
  • Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec krém důkladně rozmixujeme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 ° – 180°C.
  • Veku / rohlíky nakrájíme na plátky.
  • Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky / rohlíků, potřeme připraveným krémem, poklademe připravenými jablky a přelijeme krémem.
  • Tak postupujeme až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
  • Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při teplotě 160 °C. Jablka můžeme předem podusit, pak se doba pečení zkrátí na 20 minut.
  • Před podáváním necháme 15 min odpočinout, porce se pak lépe krájí.

Poznámky

Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Klíčové slovo Hraška, Hraška vanilka, jablka, Sladké, Vařené, Zdravé vaření, Žemlovka
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru