Jablková žemlovka
Tato žemlovka má vynikající chuť a je velmi výživná, oproti klasickému receptu jsou zde vejce nahrazená krémem z HRAŠKY Vanilky.
Ingredience
Jablka
- 430 g Jablka očištěná 2 velká
- 40 g Rozinky půl sáčku
- 65 ml Šťáva citronová z jednoho citronu
- Skořice mletá
Krém
- 80 g Hraška Vanilka
- 80 g Cukr krystal/třtinový
- 80 g Sušené sójové mléko
- 640 ml Voda Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
- 80 g Olej kokosový / slunečnicový
Dohotovení
- Olej na vymazání plechu
- 300 g Veka / rohlík
Instrukce
Jablka
- Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nastrouháme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou.
- Rozinky spaříme.
- Jablka smícháme se spařenými rozinkami, skořicí a citrónovou šťávou.
Krém
- Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
- Vodu a olej přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
- Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec krém důkladně rozmixujeme.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 ° – 180°C.
- Veku / rohlíky nakrájíme na plátky.
- Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky / rohlíků, potřeme připraveným krémem, poklademe připravenými jablky a přelijeme krémem.
- Tak postupujeme až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
- Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při teplotě 160 °C. Jablka můžeme předem podusit, pak se doba pečení zkrátí na 20 minut.
- Před podáváním necháme 15 min odpočinout, porce se pak lépe krájí.
Poznámky
Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!