Karbanátky zeleninové

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahuštování, karbanátky, Mahá koření, pečené, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Autor: Ing Eliška Škvařilová

Ingredience

Zelenina příprava

  • 1 g Kmín celý
  • 0,5 g Hořčice bílá celá
  • 60 g Olej
  • 90 g Cibule očištěná
  • 10 g Česnek
  • 130 g Kapusty
  • 40 g Mrkev
  • 2 g Mahá koření
  • 60 g Rajčata nakládaná sekaná
  • 1 g Cukr
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Majoránka
  • Chilli
  • Kurkuma
  • Sůl
  • 40 g Hrášek mražený

Bešamel s jáhlami

Dohotovení

  • Rozdrcené kukuřičné lupínky
  • Tuk na pečení

Instrukce

Zelenina restovaná

  • Kapustu očistíme, spaříme a nakrájíme na kostičky spolu s mrkví.
  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, kapustu, mrkev, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
  • Přidáme nakrájená rajčata, cukr a orestujeme.
  • Přidáme chilli, kurkumu, pepř, muškátový oříšek, majoránku a krátce orestujeme.
  • Nakonec přidáme mražený hrášek a necháme ho rozpustit.

Bešamel s jáhlami

  • Jáhly 3x zalijeme vařící vodou a scedíme. Tím docílíme lahodné chuti jáhel. Pak jáhly zalijeme horkou vodou, osolíme a osolené vodě vaříme jáhly zvolna 10 minut, až jsou poloměkké.
  • Pak do jáhel přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Za stálého míchání přivedeme jáhly s Hrašku k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až jsou jáhly měkké a Hraška je uvařená.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se bešamel nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.

Dohotovení

  • Smícháme zeleninu a bešamel.
  • Z těsta vytvarujeme karbanátky, namočíme je do rozdrcených kukuřičných lupínků a klademe na vymazaný plech.
  • Je-li hmota na karbanátky řídká přidáme instantní kukuřičnou mouku (nebo strouhanku).
  • Je-li hmota příliš hustá a špatně se tvaruje přidáme vývar.
  • Pečeme při teplotě 180 °C 5 minut a dalších 10 minut při 160 °C.
  • Po upečení karbanátky potřeme tukem.

Poznámky

Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny:  10 Hořčice. 
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru