Koprová omáčka
Ingredience
- 1 g Kmín celý
- 1 špetka Hořčice bílá celá
- 40 g Olej
- 80 g Cibule očištěná
- 10 g Česnek
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka Pepř mletý
- 2 g Cukr
- 45 g Hraška na zahuštování
- 600 ml Vývar nebo voda
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 6 g Sůl
- 8 g Ocet
- 50 g Sušené sójové mléko
- 30 g Kopr
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Před koncem varu přidáme ocet a sušené sójové mléko.
- Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.
- Do rozmixované omáčky přidáme jemně krájený kopr.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!