Polévka kapustový krém
Ingredience
Polévka
- 1 g Kmín celý
- 1 g Hořčice bílá celá
- 20 g Olej
- 80 g Cibule očištěná
- 45 g Mrkev
- 160 g Kapusta
- 7 g Česnek
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka Pepř mletý
- 35 g Hraška na zahuštování
- 950 ml Vývar nebo voda Vodu se sójovým mlékem můžeme nahradit mlékem.
- 40 g Sójové mléko sušené
- 8 g Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 8 ml Ocet
- Sýr či strouhané tofu na zdobení
Instrukce
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev a orestujeme ji.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme nakrájenou kapustu, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko, nebo smetanu.
- Polévku rozmixujeme na krém.
- Pro větší sytivost ozdobíme strouhaným sýrem nebo tofu.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!