Polévka pórková

Ing. Eliška Škvařilová
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g bílé celé hořčice
  • 50 g oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 80 g očištěného pórku
  • 15 g mrkve
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka chilli
  • 30 g Hrašky na zahuštování
  • 950 ml vývaru nebo vody
  • 8 g soli
  • 50 g loupaných brambor
  • 1 špetka kurkumy
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 20 ml octa Můžeme nahradit citronovou šťávou.
  • 40 g sójového sušeného mléka
  • 30 g čerstvé červené papriky

Instrukce
 

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájený pórek, mrkev a orestujeme je.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a vše krátce orestujeme.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme nakrájené brambory, kurkumu, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a nakrájenou čerstvou papriku.
  • Sušené sójové mléko můžeme nahradit smetanou.

Servírování

  • Polévku můžeme při servírování posypat opečenou houskou či opraženými semínky.

Poznámky

Polévka zahuštěná Hraškou je sytá a výživná. Je důležité provařit polévku 20 minut, abychom necítili chuť hrachu a polévka byla i dobře stravitelná.
Když dodržíme postup, bude mít polévka i harmonickou a lahodnou chuť.
Použité koření působí blahodárně na naše trávení.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Pórek, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru