Polévka pórková
Ingredience
- 1 g Kmín celý
- 1 g Hořčice bílá celá
- 50 g Olej
- 80 g Cibule očištěná
- 80 g Pórek očištěný
- 15 g Mrkev
- 7 g Česnek
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka Pepř mletý
- 1 špetka Chilli
- 30 g Hraška na zahuštování
- 950 ml Vývar nebo voda
- 8 g Sůl
- 50 g Brambora oloupaná
- 1 špetka kurkuma
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 20 ml Ocet Můžeme nahradit citronovou šťávou
- 40 g Sójové mléko sušené
- 30 g Paprika červená čerstvá
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájený pórek, mrkev a orestujeme je.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a vše krátce orestujeme.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme nakrájené brambory, kurkumu, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a nakrájenou čerstvou papriku.
- Sušené sójové mléko můžeme nahradit smetanou.
Servírování
- Polévku můžeme při servírování posypat opečenou houskou či opraženými semínky.
Poznámky
Polévka zahuštěná Hraškou je sytá a výživná. Je důležité provařit polévku 20 minut, abychom necítili chuť hrachu a polévka byla i dobře stravitelná.
Když dodržíme postup, bude mít polévka i harmonickou a lahodnou chuť.
Použité koření působí blahodárně na naše trávení.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!