Pomazánka z dušeného celeru a mrkve

Ing. Eliška Škvařilová
Porce 5 Porcí

Ingredience
  

Hraškové máslo

Příprava zeleniny

Ochucení pomazánky

  • 50 g Okurek nakládaný
  • 25 g Hořčice plnotučná
  • 30 g Jarní cibulka

Instrukce
 

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Necháme vychladnout.

Příprava zeleniny

  • Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji, přidáme Mahá koření a krátce orestujeme.
  • Přidáme nadrobno nastrouhaný celer, mrkev a sůl. Dusíme doměkka.
  • Necháme vychladnout.

Ochucení pomazánky

  • Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a vmícháme i s podušenou zeleninou a hořčicí do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dosolíme.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Celer, Hraška, Hraška na zahuštování, Mrkev, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru