Salát Coleslaw

Ing. Eliška Škvařilová
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Hraškový základ na majonézu

  • 90 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 60 g Hrašky na zahušťování
  • 360 ml vývaru nebo vody
  • 4 g soli

Zelenina

  • 140 g očištěné mrkve
  • 560 g zelí
  • 5 g soli

Dohotovení

  • 70 g cibule
  • 110 g nakládaných okurek
  • 60 g plnotučné hořčice
  • 1 špetka mletého pepře
  • 4 g soli
  • 3 g petrželové natě
  • 10 ml octa
  • okurkový lák

Instrukce
 

Hraškový základ na majonézu

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec rozmixujeme do hladka.
  • Necháme vychladnout.

Zelenina

  • Zelí očistíme, rozčtvrtíme a vyřízneme tvrdý košťál.
  • Nakrájíme jej na co nejtenčí nudličky. Překrojíme je na půl.
  • Zelí prosolíme a minutu až dvě ho mačkáme. Necháme jej alespoň půl hodiny odležet. Zelí pustí šťávu a zkřehne.
  • Přebytečnou šťávu odstraníme.
  • Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a smícháme se zelím.

Dohotovení

  • Drobně nakrájenou cibuli zakapeme trochou oleje.
  • Nakládané okurky nakrájíme na malé kostky.
  • Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, připravenou cibuli, nakládané okurky, zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
  • Podle potřeby dochutíme octem a okurkovým lákem.
  • Necháme alespoň hodinu odležet v chladnu.

Poznámky

Pokud nechceme tento salát hned podávat, tak vynecháme v receptu cibuli.
Tento salát doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
Například s obalovaným květákemcuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny:  10 Hořčice
Klíčové slovo Coleslaw, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Mrkev, Příloha, Salát, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru