Selská hrachová polévka se zeleninou

Selská hrachová polévka se zeleninou

Ing. Eliška Škvařilová
Luštěniny jako jídlo pro vzácné hosty.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Hrách – namáčení

  • 60 g hrachu
  • voda

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 40 g očištěné mrkve
  • 30 g očištěného celeru
  • 65 g očištěných brambor
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 10 g mleté sladké papriky
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 900 ml vývaru nebo vody
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ks nového koření
  • 8 g soli
  • 8 ml citronové šťávy nebo octa
  • 1 špetka majoránky

Instrukce
 

Hrách – namočení

  • Hrách přebereme a namočíme přes noc.
  • Ráno vodu slijeme.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, sladkou papriku a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, celer a brambory a ještě chvíli restujeme.. Polévka tak získá na dobré chuti.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, přidáme namočený a scezený hrách, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hrách měkký.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit polévku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu polévku osolíme, přidáme ocet a majoránku.
  • Vyndáme bobkový list a nové koření.
  • Polévku solíme až nakonec, protože hrách vaříme v polévce a spolu se solí by se hrách neuvařil.

Poznámky

Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny:  9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hrách, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Fazolová polévka na kyselo
Polévky

Fazolová polévka na kyselo

0
Naši předci jedli luštěniny téměř denně. A tato sytá polévka zahuštěná Hraš
Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné
Houby Polévky

Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné

0
Vyzkoušejte a ochutnejte náš recept. Uvidíte, že to stojí za to. Kombinace hub a zahuštění polé
Cuketová polévka se špenátem
Polévky

Cuketová polévka se špenátem

0
Čas cuket nám umožní připravit si spoustu skvělých jídel. Tuto polévku budete vař
Čočková polévka
Polévky

Čočková polévka

1
Je dobrým návykem jíst luštěniny co nejčastěji, protože jsou velmi zdravé. Čoč
Chřestová polévka
Polévky

Chřestová polévka

0
Ne této polévce si určitě pochutnáte. Je jemná, výživná a chutná po chřestu.
Česnečka s Mahá kořením
Polévky

Česnečka s Mahá kořením

0
Polévka, která nás prohřeje a posílí. Česnek jí dodá charakteristickou chuť a Mahá koření povzbudí
Francouzské brambory
Zapékané

Francouzské brambory

0
Klasický české jídlo, které mají všichni rádi. Výtečnou chuť u našeho receptu tvoří beš
Chřestový nákyp
Zapékané

Chřestový nákyp

0
Tento recept je opravdovou lahůdkou, kterou budete mít rádi a budete jej pravidelně zařazovat.
Celerový nákyp
Zapékané Zeleninová jídla

Celerový nákyp

0
Brokolicový nákyp s hraškovým bešamelem
Zapékané Zeleninová jídla

Brokolicový nákyp s hraškovým bešamelem

0
Hraškový bešamel dodá všem zapečeným jídlům skvělou smetanovou chuť, vysokou výživovou
Brambory v troubě s rajčaty, paprikou a sýrem
Zapékané

Brambory v troubě s rajčaty, paprikou a sýrem

0
Do zapékaných pokrmů se běžně přidávají rozšlehaná vajíčka. Hraškový bešamel je
Květákový mozeček
Zeleninová jídla

Květákový mozeček

0
Kroupové halušky se zelím
Zeleninová jídla

Kroupové halušky se zelím

0
Kedlubnové zelí
Zeleninová jídla

Kedlubnové zelí

0
Zelí je vynikající s opečenou Cerií a vařenými brambory. Česká klasika ve vegetariánské podobě.
Karbanátky zeleninové
Karbanátky Zeleninová jídla

Karbanátky zeleninové

0
Jihočeská lepenice
Zeleninová jídla

Jihočeská lepenice

0
Zapomenutý recept, který stojí za vyzkoušení. Brambory, kysané zelí a Mahá koření vytvoří lahodné a zdravé jídlo
Halušky se zelím a brynzou
Zeleninová jídla

Halušky se zelím a brynzou

0
Halušky jsou slovenským národním jídlem, ale jsou oblíbené i v naší kuchyni.
Dušené zelí
Zeleninová jídla

Dušené zelí

0
Dušené paprikové zelí hlávkové
Zeleninová jídla

Dušené paprikové zelí hlávkové

0
Cuketový guláš
Guláše Zeleninová jídla

Cuketový guláš

0
Guláš může mít hodně podob. Ten náš zahuštěný Hraškou má svěží chuť po cuketě a
Cerie rýže Hanoi se žampiony a paprikou
Cerie Houby Zeleninová jídla

Cerie rýže Hanoi se žampiony a paprikou

0
Vegetariánská varianta lehkého vietnamského rizota, které je plné šťavnaté zeleniny, rýže a Cerie.
Celerový nákyp
Zapékané Zeleninová jídla

Celerový nákyp

0
Bylinkový bulgur s Cerií
Cerie Zeleninová jídla

Bylinkový bulgur s Cerií

0
Ideální jídlo nejen na letní čas. Bulgur, zeleninka, bylinky a Cerie.
Brokolicový nákyp s hraškovým bešamelem
Zapékané Zeleninová jídla

Brokolicový nákyp s hraškovým bešamelem

0
Hraškový bešamel dodá všem zapečeným jídlům skvělou smetanovou chuť, vysokou výživovou
Hrašenky
Smažené

Hrašenky

1
Hrašenky to je opravdu unikátní recept. Smícháme Hrašku, vodu, nakrájenou zeleninu, kterou máme
Holandský řízek z Cerie a sýru
Smažené

Holandský řízek z Cerie a sýru

0
Vegetariánská lahůdka – karbanátek z mleté Cerie a nastrouhaného tvrdého sýru.
Cukeťáky
Smažené

Cukeťáky

0
Placky z cukety a Hrašky jsou křupavé a šťavnaté. Mouku a vejce jsme nahradili Hraškou, proto mají
Bramboráčky s kysaným zelím a Hraškou
Recepty Smažené

Bramboráčky s kysaným zelím a Hraškou

0
Hraška dodá těmto bramboráčkům úžasnou chuť. Nejsou potřebná ani vajíčka ani mouka. Do klasické
Bramboráčky s Hraškou
Smažené

Bramboráčky s Hraškou

0
Bramboráčky jsou bez vajíček a mouky, to vše jsme nahradili Hraškou. Výsledek je vynikající.
Houbová pomazánka
Houby Pomazánky

Houbová pomazánka

0
Užijte si hub dokud rostou, ale i když si je koupíme, pochutnáme si na houbové pomazánce
Drožďová pomazánka
Pomazánky

Drožďová pomazánka

0
Malá a nenápadná kostička droždí v sobě ukrývá spoustu cenných vitamínů a minerálů.
Česnekový dresing
Dresingy Omáčky a šťávy Pomazánky

Česnekový dresing

0
Česnekový dresing se skvěle hodí k pečené zelenině, smaženým jídlům a také jako dresing
Česneková pomazánka
Pomazánky

Česneková pomazánka

0
Z česneku – velkého daru přírody a vyšlehaného hraškového másla připravíme
Hraška jako náhrada vajíček – kde všude můžeme můžeme použít Hrašku namísto vajíček.
Články Rady

Hraška jako náhrada vajíček – kde všude můžeme můžeme použít Hrašku namísto vajíček.

0
Místo trojobalu, na zapékání i do těsta
Dobroty zdravě
Články Hraška Vanilka

Dobroty zdravě

0
Horká čokoláda s Hraškou Vanilka
Cuketa v našem jídelníčku
Články Zelenina

Cuketa v našem jídelníčku

0
Zdravá zelenina plná vitamínů a minerálů
Co je Cerie?
Články Rady

Co je Cerie?

0
Cerie je směs na přípravu chutného rostlinného masa. Vše o Cerii najdete v tomto člá
Chřestová sezóna
Články Zelenina

Chřestová sezóna

0
Nenechte si ujít báječné recepty s chřestem a Hraškou
Čas rebarbory
Články Zelenina

Čas rebarbory

0
Rebarbora je vynikající v jarních moučnících.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru