Selská hrachová polévka se zeleninou
Luštěniny jako jídlo pro vzácné hosty.
Ingredience
Hrách – namáčení
- 60 g hrachu
- voda
Polévka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 40 g očištěné mrkve
- 30 g očištěného celeru
- 65 g očištěných brambor
- 7 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 10 g mleté sladké papriky
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 900 ml vývaru nebo vody
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks nového koření
- 8 g soli
- 8 ml citronové šťávy nebo octa
- 1 špetka majoránky
Instrukce
Hrách – namočení
- Hrách přebereme a namočíme přes noc.
- Ráno vodu slijeme.
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, sladkou papriku a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme nakrájenou mrkev, celer a brambory a ještě chvíli restujeme.. Polévka tak získá na dobré chuti.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, přidáme namočený a scezený hrách, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hrách měkký.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit polévku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu polévku osolíme, přidáme ocet a majoránku.
- Vyndáme bobkový list a nové koření.
- Polévku solíme až nakonec, protože hrách vaříme v polévce a spolu se solí by se hrách neuvařil.
Poznámky
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Polévky
Fazolová polévka na kyselo
Naši předci jedli luštěniny téměř denně. A tato sytá polévka zahuštěná Hraš
Houby Polévky
Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné
Vyzkoušejte a ochutnejte náš recept. Uvidíte, že to stojí za to. Kombinace hub a zahuštění polé
Polévky
Cuketová polévka se špenátem
Čas cuket nám umožní připravit si spoustu skvělých jídel. Tuto polévku budete vař
Polévky
Čočková polévka
Je dobrým návykem jíst luštěniny co nejčastěji, protože jsou velmi zdravé. Čoč
Polévky
Chřestová polévka
Ne této polévce si určitě pochutnáte. Je jemná, výživná a chutná po chřestu.
Polévky
Česnečka s Mahá kořením
Polévka, která nás prohřeje a posílí.
Česnek jí dodá charakteristickou chuť a Mahá koření povzbudí
Zapékané
Francouzské brambory
Klasický české jídlo, které mají všichni rádi. Výtečnou chuť u našeho receptu tvoří beš
Zapékané
Chřestový nákyp
Tento recept je opravdovou lahůdkou, kterou budete mít rádi a budete jej pravidelně zařazovat.
Zapékané Zeleninová jídla
Brokolicový nákyp s hraškovým bešamelem
Hraškový bešamel dodá všem zapečeným jídlům skvělou smetanovou chuť, vysokou výživovou
Zapékané
Brambory v troubě s rajčaty, paprikou a sýrem
Do zapékaných pokrmů se běžně přidávají rozšlehaná vajíčka. Hraškový bešamel je
Zeleninová jídla
Kedlubnové zelí
Zelí je vynikající s opečenou Cerií a vařenými brambory. Česká klasika ve vegetariánské podobě.
Zeleninová jídla
Jihočeská lepenice
Zapomenutý recept, který stojí za vyzkoušení. Brambory, kysané zelí a Mahá koření vytvoří lahodné a zdravé jídlo
Zeleninová jídla
Halušky se zelím a brynzou
Halušky jsou slovenským národním jídlem, ale jsou oblíbené i v naší kuchyni.
Guláše Zeleninová jídla
Cuketový guláš
Guláš může mít hodně podob. Ten náš zahuštěný Hraškou má svěží chuť po cuketě a
Cerie Houby Zeleninová jídla
Cerie rýže Hanoi se žampiony a paprikou
Vegetariánská varianta lehkého vietnamského rizota, které je plné šťavnaté zeleniny, rýže a Cerie.
Cerie Zeleninová jídla
Bylinkový bulgur s Cerií
Ideální jídlo nejen na letní čas.
Bulgur, zeleninka, bylinky a Cerie.
Zapékané Zeleninová jídla
Brokolicový nákyp s hraškovým bešamelem
Hraškový bešamel dodá všem zapečeným jídlům skvělou smetanovou chuť, vysokou výživovou
Smažené
Holandský řízek z Cerie a sýru
Vegetariánská lahůdka – karbanátek z mleté Cerie a nastrouhaného tvrdého sýru.
Recepty Smažené
Bramboráčky s kysaným zelím a Hraškou
Hraška dodá těmto bramboráčkům úžasnou chuť. Nejsou potřebná ani vajíčka ani mouka. Do klasické
Smažené
Bramboráčky s Hraškou
Bramboráčky jsou bez vajíček a mouky, to vše jsme nahradili Hraškou. Výsledek je vynikající.
Houby Pomazánky
Houbová pomazánka
Užijte si hub dokud rostou, ale i když si je koupíme, pochutnáme si na houbové pomazánce
Pomazánky
Drožďová pomazánka
Malá a nenápadná kostička droždí v sobě ukrývá spoustu cenných vitamínů a minerálů.
Dresingy Omáčky a šťávy Pomazánky
Česnekový dresing
Česnekový dresing se skvěle hodí k pečené zelenině, smaženým jídlům a také jako dresing
Pomazánky
Česneková pomazánka
Z česneku – velkého daru přírody a vyšlehaného hraškového másla připravíme
Články Rady
Hraška jako náhrada vajíček – kde všude můžeme můžeme použít Hrašku namísto vajíček.
Místo trojobalu, na zapékání i do těsta
Články Rady
Co je Cerie?
Cerie je směs na přípravu chutného rostlinného masa. Vše o Cerii najdete v tomto člá