Žampiónový (hlívový) Stroganoff
Ingredience
Hlíva ústřičná
- 340 g Žampión (Hlíva ústřičná) Jiné houby
- 12 g Olej
- 2 g Sůl
Omáčka
- 1 g Kmín celý
- 1 g Hořčice bílá celá
- 40 g Olej
- 90 g Cibule očištěná
- 40 g Mrkev očištěná
- 7 g Česnek
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka Pepř mletý
- 45 g Hraška na zahuštování
- 600 ml Vývar nebo voda
- 4 g Sůl
- 12 g Ocet
- 110 g Sójové mléko
Instrukce
Žampión – restování
- Žampióny nakrájíme na plátky.
- Kousky orestujeme na oleji.
- Nakonec osolíme.
- Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.
Omáčka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev. Zvolna restujeme.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř.
- Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vmícháme ocet a sušené sójové mléko.
- Necháme přejít varem.
- Vmícháme orestované žampiony.
Poznámky
Stroganoff podáváme obvykle s rýží.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!