Tisk
Bramboráčky s kysaným zelím
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 800 g očištěných brambor
- 100 g kysaného zelí
- 120 g Hrašky na obalování
- 10 g česneku
- 4 g soli
- 1 špetka majoránky
- 1 špetka mletého pepře
- 1 g Mahá koření
- voda nebo mléko dle potřeby
- olej na smažení
Instrukce
- Opláchnuté brambory nastrouháme najemno.
- Kysané zelí jemně nasekáme.
- Smícháme nastrouhané brambory, kysané zelí, Hrašku, třený česnek, majoránku, mletý pepř, Mahá koření a směs důkladně promícháme.
- Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody (mléka) nebo Hrašky.
- Těsto by mělo mít konzistenci hořčice.
- Během přípravy bramboráčků těstíčko řídne, proto průběžně upravujeme hustotu přidáváním Hrašky.
- Těsto klademe lžící do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme, pak smažíme z obou stran dozlatova.
- Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
- Bramboráčky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.
Poznámky
Kysané zelí bývá někdy hodně kyselé, proto jeho množství upravíme tak, aby výsledná chuť bramboráčků byla lahodná. Není třeba používat vajíčka, Hraška těsto na bramboráčky spojí a dodá jim krásnou zlatavou barvu, skvělou chuť a zvýší jejich výživovou hodnotu.
Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla.
Doporučujeme se podívat na článek o smažení autory Ing. Elišky Škvařilové.
Dále máme pro vás skvělý článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít.
Alergeny: 10 Hořčice