Kubovy měšce plněné kysaným zelím

Tisk

Kubovy měšce plněné kysaným zelím

Zdá se vám, že měšce plněné kysaným zelím je pracné jídlo? Stačí tento recept jednou vyzkoušet a zjistíte, že tomu tak není.
Šťáva zahuštěná Hraškou a Mahá koření dodá jídlu rozměr navíc.
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Cerie na přípravu měšců

  • 200 g Cerie v prášku
  • 200 ml vody nebo vývaru
  • 20 ml oleje
  • 5 g česneku
  • 1/2 g Mahá koření

Náplň do měšců

  • 100 g cibule
  • 20 ml oleje
  • mletý černý pepř
  • 1 g Mahá koření
  • 200 g kysaného zelí
  • 2 kusy sójového párku

Přírodní šťáva k měšcům.

  • špetka kmínu
  • špetka hořčičného semínka
  • 30 ml oleje
  • 150 g cibule
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • špetka celého mletého pepře
  • špetka chilli
  • 5 g sladké papriky
  • 3 g dijónské hořčice
  • 20 g Hrašky na zahušťování
  • 700 ml vývaru či vody
  • 3 g soli

Instrukce

Příprava Cerie

  • Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se postupně pevnější a tužší.
  • Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Na přípravu měšců je lépe těsto nechat odležet přes noc v chladnu. S těstem se lépe pracuje a snáze se vytahuje dotenka.

Příprava měšců.

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  • Párek nakrájíme na kostičky.
  • Pokud je kyselé zelí nakrájené nahrubo, jemně ho nasekáme.
    Rovněž zelí ochutnáme, aby nebylo příliš kyselé. V tom případě ho propláchneme a přebytečnou vodu vyždímáme.
  • Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme nakrájený párek a chvíli restujeme. Nakonec přidáme Mahá koření, mletý černý pepř a ještě chvíli restujeme.
  • Smícháme osmahnutou cibuli s kysaným zelím. (Náplň je s osmahnutou cibulí chutnější.)
  • Ukrojíme plátek ceriového těsta o váze 80 – 100 g a co nejvíce ho vytáhneme. Doprostřed plátku dáme hromádku kysaného zelí a rukama vytvoříme raneček, který položíme hladkou stranou nahoru.
  • Raneček velmi dobře drží, není nutné ho omotávat provázkem či spojovat párátkem, aby se nerozpojil.
  • Připravené měšce opečeme za všech stran na oleji na pánvi anebo pokud připravujeme větší množství, můžeme je opéci v troubě na vymazaném plechu při teplotě 180 °C asi 15 minut.
  • Opečené měšce podlijeme vývarem, aby byly ponořené a vaříme podle velikosti alespoň 30 – 45 minut.

Příprava šťávy k měšcům

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do hněda drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a krátce orestujeme.
  • Přidáme dijónskou hořčici a orestujeme.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.

Servírování

  • Měšce podáváme s pečenými bramborami, dušenou rýží či knedlíkem, přelité šťávou a doplněné pořádnou porcí zeleninového salátu.

Poznámky

Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice
Categories: Cerie
X