Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné

    Můžete sdílet na:
    Kdo má rád houby bude nadšený. Sytá polévka zahuštěná Hraškou je samá chuť. Když nemáme bedly, stačí k přípravě polévky hlíva ústřičná, která se dá navíc koupit po celý rok.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Hlíva ústřičná – příprava

    • 120 g bedel nebo hlívy ústřičné
    • 1 lžíce oleje
    • sůl

    Polévka

    • ½ lžičky celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 2 lžíce oleje
    • 1 střední očištěné cibule
    • 1 malá mrkev
    • 1 malý celer
    • 1 stroužek česneku
    • ½ lžičky Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 špetka chilli
    • 1 lžíce mleté sladké papriky
    • 1 lžíce Hrašky na zahušťování
    • 900 ml vývaru nebo vody
    • sůl
    • 1 špetka majoránky

    Instrukce
     

    Hlíva ústřičná – restování

    • Očištěné bedly či hlívu nakrájíme na kousky.
    • Kousky orestujeme na oleji.
    • Bedle solíme až nakonec restování, rychleji změkne.

    Příprava polévky

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nastrouhanou mrkev a celer.
    • Zvolna restujeme do křupava.
    • Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
    • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vodou a osolíme.
    • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.

    Dohotovení

    • Do hotové polévky přidáme orestované bedly nebo hlívu a necháme přejít varem.

    Poznámky

    • Namísto bedel můžeme použít i jiné houby.
    • Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme ale pozor, abychom koření nespálili.
    • Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
    • Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Bedle, Guláš, Hlíva, Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments