Koprová polévka

    Můžete sdílet na:
    Koprová polévka zahuštěná Hraškou v sobě snoubí charakteristickou chuť kopru a výživnou hodnotu Hrašky.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    • lžičky celého kmínu
    • lžičky celé bílé hořčice
    • 2 lžíce oleje nebo másla
    • 1 střední očištěná cibule
    • 1 malá očištěná mrkev
    • 2 střední očištěné brambory
    • 1 stroužek česneku
    • lžičky Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 lžičky cukru
    • 1 lžíce Hrašky na zahušťování
    • 1 l vývaru nebo vody
    • sůl
    • 1 lžíce octu / citronové šťávy podle chuti
    • 60 g smetany případně rostlinné smetany podle chuti nahradíme jakýmkoli mlékem
    • čerstvý kopr

    Instrukce
     

    Polévka

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
    • Přidáme třený česnek, MAHÁ koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme ocet, smetanu a nadrobno nakrájený kopr.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 6 sójové boby, 10 hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kopr, Koprová polévka, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments