Cuketová polévka se špenátem
Tato polévka zahuštěná Hraškou je svěží, sytá, a přitom lehce stravitelná. Snoubí se v ní chuť kysané smetany, bobkového listu, cibule a brambor. Polévky zahuštěné Hraškou mají lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživovou hodnotu. Uspokojí i náročné strávníky. Nikdo by v polévce nehledal luštěninu. Zahušťováním s Hraškou se nám snadno podaří dodržet pravidlo, že bychom měli mít luštěniny na talíři každý den.
Ingredience
- ½ lžičky celého kmínu
- ¼ lžičky celé bílé hořčice
- 2 lžíce oleje
- 1 malá mrkev
- ½ střední cukety
- ½ lžičky Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 1 lžíce Hrašky na zahušťování
- 1 l vývaru nebo vody
- sůl
- ½ střední očištěné cibule
- 1 střední očištěná brambora
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks nového koření
- 1 lžíce octa
- 60 g smetany případně rostlinné smetany
- 40 g mraženého nebo čerstvého špenátu
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhanou mrkev.
- Přidáme Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory, cuketu, cibuli, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vyndáme bobkový list a nové koření.
- Před koncem varu přidáme ocet a smetanu.
- Nakonec přidáme mražený nebo jemně nakrájený čerstvý špenát a polévku necháme přejít varem.
Poznámky
- Tato polévka je sytá, výživná a lahodná. Pokud je správně provařená, snoubí se chuť kysané smetany, bobkového listu, cibule a brambor. Nikdo v ní nebude hledat hrách.
- Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
- Bobkový list a nové koření můžeme umístit do košíku na koření, pro snadné vyndání koření.
- Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
- Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři: