Polévka kapustový krém

    Můžete sdílet na:
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Polévka

    • ½ lžičky celého kmínu
    • ¼ lžičky celé bílé hořčice
    • 2 lžíce oleje
    • 1 střední očištěná cibule
    • 1 malá mrkev
    • 160 g kapusty
    • 1 stroužek česneku
    • ½ lžičky Mahá koření
    • špetka mletého pepře
    • 1 lžíce Hrašky na zahušťování
    • 950 ml vývaru nebo vody
    • 40 g smetany případně rostlinné smetany
    • sůl
    • špetka muškátového oříšku
    • 2 lžičky octa
    • sýr či strouhané tofu na zdobení

    Instrukce
     

    Polévka

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nakrájenou mrkev a orestujeme ji.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme nakrájenou kapustu, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme ocet a smetanu.
    • Polévku rozmixujeme na krém.
    • Pro větší sytivost ozdobíme strouhaným sýrem nebo tofu.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kapusta, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments