Polévka žampionový krém
Ingredience
Žampiony
- 110 g žampionů Jiné houby
- 1 lžíce oleje
- sůl
Polévka
- ½ lžičky celého kmínu
- ¼ lžičky celé bílé hořčice
- 1 lžíce oleje
- 1 střední očištěná cibule
- 1 malá očištěná mrkev
- 1 velká očištěná brambora
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky Mahá koření
- špetka mletého peře
- špetka chilli
- 1 lžíce Hrašky na zahušťování
- 960 ml vývaru nebo vody
- sůl
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks nového koření
- špetka muškátového oříšku
- 2 lžičky octu
- 40 g smetany případně rostlinné smetany
Instrukce
Žampiony – restování
- Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
- Plátky orestujeme na oleji.
- Nakonec osolíme.
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet a smetanu.
- Vyndáme bobkový list a nové koření.
- Polévku rozmixujeme na krém.
Podávání
- Polévku podáváme ozdobenou restovanými žampiony.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři: