Pórková polévka

    Můžete sdílet na:
    Pórková polévka zahuštěná Hraškou v sobě snoubí charakteristickou chuť pórku a výživnou hodnotu Hrašky.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    • 2 kusy pórku
    • 2 lžíce oleje nebo másla
    • 1 střední očištěná cibule
    • ½ lžičky Mahá koření
    • 1 lžíce Hrašky na zahušťování
    • 1200 ml vývaru nebo vody
    • 1 špetka mletého pepře
    • sůl Se solí opatrně, pokud je vývar osolený.
    • špetka kurkumy
    • 1 stroužek česneku
    • majoránka
    • 1 rohlík nakrájený na kostičky

    Instrukce
     

    Polévka

    • Pórek rozebereme a důkladně umyjeme.
    • Zvlášť nakrájíme bílou a zelenou část.
    • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a bílou část pórku.
    • Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme třený česnek, majoránku a zelenou část pórku.

    Dohotovení

    • Rohlík nakrájíme na kostičky a opečeme na sucho na pánvi, anebo v troubě při teplotě 150 °C.
    • Na talíři polévku posypeme opečeným rohlíkem.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 10 hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Pórek, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments