Selská hrachová polévka se zeleninou

    Můžete sdílet na:
    Takovou hrachovou polévku jste ještě rozhodně neměli. Je plná chutí a aby si ji užilo i vaše bříško, tak jsme do ní přidali naše Mahá koření, které kromě dobré chuti, pomůže i trávení.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Hrách – namáčení

    • 60 g hrachu
    • voda

    Polévka

    • ½ lžičky celého kmínu
    • ¼ lžičky celé bílé hořčice
    • 2 lžíce oleje
    • 1 střední očištěná cibule
    • 1 malá očištěná mrkev
    • kousek očištěného celeru
    • 1 střední očištěná brambora
    • 1 stroužek česneku
    • ½ lžičky Mahá koření
    • špetka mletého pepře
    • 1 až 2 lžíce mleté sladké papriky
    • 1 lžíce Hrašky na zahušťování
    • 900 ml vývaru nebo vody
    • 1 ks bobkového listu
    • 2 ks nového koření
    • sůl
    • 1 lžíce citronové šťávy nebo octa
    • špetka majoránky

    Instrukce
     

    Hrách – namočení

    • Hrách přebereme a namočíme přes noc.
    • Ráno vodu slijeme.

    Polévka

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, sladkou papriku a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme nakrájenou mrkev, celer a brambory a ještě chvíli restujeme. Polévka tak získá na dobré chuti.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, přidáme namočený a scezený hrách, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hrách měkký.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit polévku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu polévku osolíme, přidáme ocet a majoránku.
    • Vyndáme bobkový list a nové koření.
    • Polévku solíme až nakonec, protože hrách vaříme v polévce a spolu se solí by se hrách neuvařil.

    Poznámky

    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny:  9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hrách, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments