Selská hrachová polévka se zeleninou
Takovou hrachovou polévku jste ještě rozhodně neměli. Je plná chutí a aby si ji užilo i vaše bříško, tak jsme do ní přidali naše Mahá koření, které kromě dobré chuti, pomůže i trávení.
Ingredience
Hrách – namáčení
- 60 g hrachu
- voda
Polévka
- ½ lžičky celého kmínu
- ¼ lžičky celé bílé hořčice
- 2 lžíce oleje
- 1 střední očištěná cibule
- 1 malá očištěná mrkev
- kousek očištěného celeru
- 1 střední očištěná brambora
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 1 až 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce Hrašky na zahušťování
- 900 ml vývaru nebo vody
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks nového koření
- sůl
- 1 lžíce citronové šťávy nebo octa
- špetka majoránky
Instrukce
Hrách – namočení
- Hrách přebereme a namočíme přes noc.
- Ráno vodu slijeme.
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, sladkou papriku a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme nakrájenou mrkev, celer a brambory a ještě chvíli restujeme. Polévka tak získá na dobré chuti.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, přidáme namočený a scezený hrách, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hrách měkký.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit polévku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu polévku osolíme, přidáme ocet a majoránku.
- Vyndáme bobkový list a nové koření.
- Polévku solíme až nakonec, protože hrách vaříme v polévce a spolu se solí by se hrách neuvařil.
Poznámky
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři: