Tisk
Topinka s Mahá olejem
Topinky má rád každý. Naše topinky připravujeme bez použití tuku v topinkovači nebo na suché pánvi. Teprve opečené plátky potřeme Mahá olejem, který dodá topince lahodnou chuť. Pochutnáme si a vyhneme se smažení. Mahá olej je nejenom velmi chutný, ale stará se i o naše zažívání.
Porce 0
Kalorií
Ingredience
- chleba
- 200 ml kvalitního oleje
- 3 g Mahá koření
Instrukce
Příprava mahá oleje
- Na pánev vlijeme trochu oleje a vsypeme Mahá koření. Použijeme jen tolik oleje, aby Mahá koření bylo nepatrně ponořené v oleji.
- Za stálého míchání necháme koření krátce zpěnit. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo .Je to podobný postup, jako když restujeme sladkou papriku.
- Když koření začne pěnit, okamžitě na pánev vlijeme zbytek oleje, a pánev rychle sundáme z ohně, tím se koření zchladí a nespálí.
- Mahá olej nalijeme po vychladnutí do skleničky, těsně uzavřeme a olej máme nachystaný k dalšímu použití.
- Mahá olej můžeme použít i při přípravě salátů.
Příprava topinek
- Chleba nakrájíme na plátky a opečeme ho v topinkovači, na pánvi či v troubě.
- Plátky chleba můžeme z obou stran lehce potřít vodou. Tímto postupem se na topince vytvoří při opékání kůrka, ale uvnitř bude plátek chleba vláčný.
Dohotovení
- Plátky topinek potřeme (nejlépe štětečkem) Mahá olejem.
- Kousky opečeného chleba můžeme v oleji i namáčet.
- Do oleje můžeme rovněž přidat třený česnek, který dodá topince její tradiční chuť.
- Podáváme se zeleninovým salátem.
Poznámky
- Topinky chutnají skvěle s čerstvým česnekem. Česnekem můžeme topinky potřít nebo ho můžeme přidat do Mahá oleje.
- Tyto topinky jsou skvělou přílohou k jakékoliv polévce či guláši. My je máme rádi jen tak se salátem a tvarůžky.
- Do oleje můžete přidat i své oblíbené bylinky.
- Olej, který vám zbyde, můžete použít například jako zálivku do salátu, nebo namísto klasického oleje při vaření. Tento olej dá vašemu jídlu nový rozměr.