Halušky se zelím a brynzou

    Můžete sdílet na:
    Halušky jsou slovenským národním jídlem, ale jsou oblíbené i v naší kuchyni.
    Tento recept je unikátní v tom, že v něm použijete vařené i syrové brambory. Vařené brambory dodají haluškám jemnost a měkkost a syrové brambory dodají střapatý vzhled a svěžest.
    Mahá koření, které použijeme na přípravu zelí, usnadní trávení tohoto vynikajícího jídla.
    Kuchyně Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Halušky

    • 50 g mouky celozrnné
    • 200 g mouky hladké
    • 300 g oloupaných uvařených brambor
    • 300 g oloupaných syrových brambor
    • 8 g soli

    Zelí dušené

    • 1 g celého kmínu
    • 60 ml oleje
    • 170 g očištěné cibule
    • 10 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 500 g hlávkového zelí
    • 200 g kysaného zelí
    • 4 g soli solíme opatrně podle toho, jak slané je kysané zelí
    • 1 špetka mletého pepře

    Dohotovení

    • 200 g brynzy
    • 200 g zakysané smetany

    Instrukce
     

    Halušky

    • Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a přes sítko z nich necháme odkapat vodu.
    • Uvařené brambory rozmačkáme, nebo nastrouháme na struhadle.
    • Brambory smícháme s moukou a solí a vypracujeme tužší těsto. Mouku přidáváme k nastrouhaným bramborům postupně, abychom dosáhli správnou hustotu.
    • Těsto by mělo mít takovou hustotu, aby se s ním dobře pracovalo.
    • Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.
    • Kousek těsta vhodíme do vařící vody a vyzkoušíme, zda se nerozvaří.
    • Halušky vaříme na etapy, vždy jen takové množství, aby mohly ve vodě volně plavat.
    • Těsto pasírujeme do vody přes síto na halušky, nebo těsto dáme na prkénko a nožem oddělujeme do vařící vody přibližně stejné kousky.
    • Halušky vaříme do doby než vyplavou na povrch – 4-5 minut. Občas je promícháme, aby se nám neslepily.
    • Po vyndání z vody halušky krátce propláchneme pod studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

    Zelí

    • Do prázdného hrnce vsypeme kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
    • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme hlávkové zelí a orestujeme.
    • Přidáme kysané zelí, mletý pepř, sůl a ještě chvíli restujeme. Podle potřeby podlijeme vývarem, aby bylo zelí šťavnaté.

    Příprava brynzy

    • Brynzu vymícháme dohladka se smetanou.

    Dohotovení

    • Halušky smícháme s brynzou a zelím.

    Poznámky

    • Skvělé je podávat tyto halušky s cibulkou usmaženou dozlatova.
    • Po dovaření halušek vodu určitě nevylévejte. Můžete jí využít do jakékoliv polévky na místo vody. Nebo do ní přidejte svou oblíbenou bylinku a můžete mít k hlavnímu jídlu hned jednoduchou polévku.
    • Mahá kořeni nám usnadní trávení tohoto sytého jídla.
    • Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít. 
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Brynza, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments