Špenát z kopřiv zahuštěný Hraškou

    Můžete sdílet na:
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    • 1 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 100 g očištěné cibule
    • 10 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 50 g Hrašky na zahušťování
    • 350 ml vývaru nebo vody
    • 4 g soli
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 400 g kopřiv
    • 40 g sušeného sójového mléka

    Instrukce
     

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
    • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Kopřivy několikrát spaříme a nasekáme nadrobno.
    • Kopřivy a sójové mléko přidáme do bešamelu. Krátce povaříme.
    • Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a třeným česnekem.
    • Chuť kopřiv můžeme zmírnit tak, že část kopřiv nahradíme špenátem.

    Poznámky

    Dušené kopřivy můžeme nakonec rozmixovat. Dostaneme tak krásně hladký krém. Pokud vaše rodina nemá ráda experimenty, tak lépe zamaskujete rozdíl.
    Kopřivy můžete také nahradit částečně či úplně špenátem či jiným jarním lupením.
    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Dušené, Hraška, Hraška na zahušťování, Jaro, Kopřivy, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: