Makový cheesecakes

Tisk

Makový cheesecakes

Makových dobrot není nikdy dost, hlavně když spojíme Hrašku Vanilku s mákem a nakyslou rybízovou marmeládu máme úspěch zaručen. Z máku a Hrašky Vanilka můžeme připravit i slavnostní moučník.
Klíčové slovo Cheesecake, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké
Porce 0
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Korpus ze semínek

  • 100 g slunečnicových semínek
  • 75 g mandlí
  • 100 g rozinek
  • 75 g sušených meruněk

Makový krém

  • 150 g Hrašky Vanilka
  • 150 g sušeného sójového mléka
  • 150 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
  • 900 ml vody se sušeným mlékem
  • 150 g máku

Dochucení

  • rum není nutné
  • 100 g čokolády na vaření není nutné
  • 50 g pikantní marmelády rybízové, meruňkové či višňové

Zdobení

  • meruňková či jiná marmeláda
  • opražený mák či kokos na posypání

Zdobící krém

  • 200 g uvařeného vanilkového krému
  • 60 g kokosového oleje či másla

Instrukce

Korpus

  • Mandle, slunečnici a sušené ovoce spaříme vroucí vodou.
  • Spaření je důležité, neboť semínka i sušené ovoce zbavíme nečistoty a korpus bude chutnější.
  • V mixéru nejdříve rozmixujeme semínka a mandle.
  • Pak přidáme do mixéru rozinky a meruňky a vše rozmixujeme.
  • Pokud směs nejde rozmixovat přidáme lžíci marmelády.
  • Dortovou formu o průměru 28 cm vytřeme tukem a vzniklé těsto rozprostřeme na dno a po stranách dortové formy.
  • Necháme v troubě zapéci 5 minut při teplotě 160°C.

Vanilkový krém

  • V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru, a soli.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Místo vody a sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.

Příprava krému na zdobení

  • Z uvařeného vanilkového krému odložíme 200g a přidáme k němu 50 g kokosového tuku či másla.
  • Vše důkladně rozmixujeme a necháme vychladnout do druhého dne.

Dokončení krému na makový dort.

  • Mák před použitím ochutnáme a zkontrolujeme zda není hořký.
  • Do zbylého vanilkového krému vmícháme pomletý mák a ještě 5 minut povaříme, aby byl mák měkký a vláčný.
  • Když uvařený krém ochutnáme, měl by se mák s krémem spojit bez drhnutí na jazyku.
  • Uvařený krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem.
  • Vyšlehaný krém vlijeme na připravený korpus a necháme do dalšího dne vychladnout

Dokončení

  • Zdobící krém vyšleháme a část dáme do zdobícího pytlíčku,
  • Vychladlý dort, opatrně ořízneme od krajů formy a potřeme po bocích a povrchu zdobícím krémem.
  • Povrch dortu potřeme marmeládou a po obvodu dortu ozdobíme pusinkami pomocí zdobícího pytlíčku.
  • Boky dortu posypeme mletým mákem.
  • Necháme vychladit a můžeme podávat.

Poznámky

Alergeny: 6 Sója
Categories: Zákusky
X