Koprová polévka
Koprová polévka zahuštěná Hraškou v sobě snoubí charakteristickou chuť kopru a výživnou hodnotu Hrašky.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Kopr, Koprová polévka, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- 30 g očištěné mrkve
- 130 g očištěných brambor
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 1000 ml vývaru nebo vody
- sůl
- 8 g octu / citronové šťávy podle chuti
- 60 g sójové mléko sušené podle chuti nahradíme jakýmkoli mlékem či smetanou
- 30 g čerstvého kopru
Polévka
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
Přidáme třený česnek, MAHÁ koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a nadrobno nakrájený kopr.
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 sójové boby, 10 hořčice