Jablkové flameri
Flameri si můžeme představit jako puding z obilí.Kukuřičnou krupici můžeme nahradit jakoukoli jinou obilovinou. Hodí se rýže, stejně jako ovesné vločky i jáhly. Jen je třeba vždy obilovinu i Hrašku důkladně povařit. Hraška nám zvýší bílkoviny a tím se tento sváteční dezert promění ve zdravou svačinu, snídani či večeři. Hodí se i jako svačinka do práce či do školy.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Hraška, Jablka, Kaše, Nákyp, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Jablka dušená
- 50 g rozinek
- 300 g jablek
- 40 ml citronové šťávy
- 1 š mleté skořice
Flameri
- 150 g kukuřičné krupice
- 800 ml vody Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
- 100 g sušeného sójového mléka
- 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
- 1 špetka soli
- 50 g Hrašky Vanilka
- 100 g krystalového nebo třtinového cukru
- 2 g přírodního vanilkového aroma
- olej na vymazání formiček
Dohotovení
- ovoce na zdobení
- šlehačka
- nastrouhaná čokoláda
Jablka dušená
Je důležité jablka předem podusit, anebo použít kompotované ovoce, které necháme odkapat. Syrové ovoce ve flameri pracuje a zkracuje jeho trvanlivost.
Rozinky spaříme.
Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.
Flameri
Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem. je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
Kukuřičnou krupici zalijeme odměřeným množstvím horké vody, přidáme olej a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme, až je krupice poloměkká.
Za stálého míchání do vroucí krupice vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až je rýže měkká a Hraška dobře provařená.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Do hotové krupice vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky a dušená jablka.
Dohotovení
Pokud chceme flameri po vychladnutí vyklopit, je třeba formičky, misky nebo dortovou formu nejprve vymazat tukem.
Uvařené flemeri přelijeme do připravené nádoby a necháme vychladnout.
Pro slavností servírování podáváme s kopečkem šlehačky, posypané hoblinkami čokolády.
Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
Rýži vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
Alergeny: 6 Sója