Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Jablkové flameri

Flameri si můžeme představit jako puding z obilí.
Kukuřičnou krupici můžeme nahradit jakoukoli jinou obilovinou. Hodí se rýže, stejně jako ovesné vločky i jáhly. Jen je třeba vždy obilovinu i Hrašku důkladně povařit. Hraška nám zvýší bílkoviny a tím se tento sváteční dezert promění ve zdravou svačinu, snídani či večeři. Hodí se i jako svačinka do práce či do školy.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Hraška, Jablka, Kaše, Nákyp, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Jablka dušená

  • 50 g rozinek
  • 300 g jablek
  • 40 ml citronové šťávy
  • 1 š mleté skořice

Flameri

  • 150 g kukuřičné krupice
  • 800 ml vody Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
  • 100 g sušeného sójového mléka
  • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
  • 1 špetka soli
  • 50 g Hrašky Vanilka
  • 100 g krystalového nebo třtinového cukru
  • 2 g přírodního vanilkového aroma
  • olej na vymazání formiček

Dohotovení

  • ovoce na zdobení
  • šlehačka
  • nastrouhaná čokoláda

Instrukce

Jablka dušená

  • Je důležité jablka předem podusit, anebo použít kompotované ovoce, které necháme odkapat. Syrové ovoce ve flameri pracuje a zkracuje jeho trvanlivost.
  • Rozinky spaříme.
  • Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
  • Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.

Flameri

  • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
  • Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem. je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
  • Kukuřičnou krupici zalijeme odměřeným množstvím horké vody, přidáme olej a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme, až je krupice poloměkká.
  • Za stálého míchání do vroucí krupice vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až je rýže měkká a Hraška dobře provařená.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Do hotové krupice vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky a dušená jablka.

Dohotovení

  • Pokud chceme flameri po vychladnutí vyklopit, je třeba formičky, misky nebo dortovou formu nejprve vymazat tukem.
  • Uvařené flemeri přelijeme do připravené nádoby a necháme vychladnout.
  • Pro slavností servírování podáváme s kopečkem šlehačky, posypané hoblinkami čokolády.

Poznámky

Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
Rýži vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!