Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Kulajda

Houby, kopr a brambory to je klasická kulajda. Naše polévka je zahuštěná Hraškou. Kromě krémové hustoty a lahodné chuti nás okouzlí i vysokou výživnou hodnotou. A tak se tato oblíbená polévka bezesporu posune ve vašem jídelníčku na významné místo.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Kopr, Kulajda, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 200 g lesních hub či žampionů
  • 1 g celého kmínu
  • 20 ml oleje nebo másla
  • 80 g očištěné cibule
  • 130 g očištěných brambor
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • bobkový list
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • sůl
  • 4 g octu / citronové šťávy podle chuti
  • 60 g sójové mléko sušené podle chuti nahradíme jakýmkoli mlékem či smetanou
  • 30 g čerstvého kopru

Instrukce

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme MAHÁ koření, mletý pepř, nakrájené brambory, nakrájené houby a vše krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a nadrobno nakrájený kopr.
  • Houby si můžeme podusit zvlášť na másle a vkládat je do hotové polévky.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 sójové boby, 10 hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!