Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Houbová pomazánka

Podušené houby a vyšlehané hraškové máslo, podávané na topince je neodolatelná pochoutka. Do pomazánky jsme navíc přidali ještě rajče a papriku, tím se pomazánka stala ještě chutnější..
Klíčové slovo: Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Lesní houby, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • špetka mletého pepře
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 300 ml vody/vývaru Můžeme použít vývar
  • 2 g soli

Příprava hub

  • 50 ml oleje
  • 1 g kmínu
  • 300 g žampionů nebo hub co les dá, či hlívy
  • sůl
  • 100 g rajčat
  • 100 g čerstvých paprik
  • 40 g pažitky

Instrukce

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Necháme vychladnout.

Příprava hub (žampiónů)

  • Na oleji krátce orestujeme celý kmín.
  • Přidáme nakrájené houby či žampiony a sůl.
  • Zvolna restujeme, až jsou plátky žampionů krásně opečené
  • Opečením získají žampióny silnou houbovou chuť, která pomazánku ochutí.
  • Ke konci přidáme nadrobno nakrájená rajčata a papriku a kráce podusíme.
  • Osmahnuté žampiony můžeme rozmixovat anebo vmíchat do pomazánky celé.

Dokončení pomazánky

  • Hotové žampiony vmícháme do vyšlehaného hraškového másla a podle potřeby dosolíme.
  • Podáváme nejlépe na topince posypané jemně nakrájenou pažitkou.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!