Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Rýžová kaše

Dobře provařená rýžová kaše s Hraškou je lahodná a sytá.
Tajemství lahodných kaší je ukryto v dlouhém a pomalém vaření.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Hraška, Jablka, Kaše, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 140 g rýže
  • 1200 ml vody Voda a sušené sójové mléko se dá nahradit kravským či jiným mlékem.
  • 120 g sušeného sójového mléka
  • 80 g Hrašky Vanilka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 80 g kokosového nebo slunečnicového oleje
  • 20 g rozinek

Instrukce

Namočení rýže

  • Rýži namočíme přes noc do studené vody, anebo alespoň na 1 hodinu.
  • Pak rýži znovu propláchneme a scedíme.

Rýžová kaše

  • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl dobře promícháme.
  • Rýži zalijeme odměřeným množstvím vody, přidáme tuk a přivedeme k varu.
  • Rýži zvolna vaříme, až je poloměkká.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl) a dobře promícháme.
  • Tímto postupem se Hraška dobře rozmíchá a nevytvoří se žmolky.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec vmícháme sušené sójové mléko a spařené hrozinky.
  • Hotová kaše chutná lahodně, není cítit po hrachu a rýže je rozvařená.

Servírování

  • Kaši můžeme servírovat s čerstvým ovocem, marmeládami, kompoty, oříšky a dalšími dobrotami.

Poznámky

Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Je dobré rýži namáčet přes noc, protože se pak rychleji rozvaří.
Kaši vaříme spolu s cukrem a tukem, získáme lahodnější chuť a spotřebujeme méně cukru a tuku než bychom spotřebovali při posypání kaše cukrem a tukem přímo.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka?
Hraška Vanilka dodá do jídla sytivost a výživnost. Podaří se nám do jídla zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidám hrách.
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!