Rýžová kaše
Dobře provařená rýžová kaše s Hraškou je lahodná a sytá.Tajemství lahodných kaší je ukryto v dlouhém a pomalém vaření.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Hraška, Jablka, Kaše, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 140 g rýže
- 1200 ml vody Voda a sušené sójové mléko se dá nahradit kravským či jiným mlékem.
- 120 g sušeného sójového mléka
- 80 g Hrašky Vanilka
- 100 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 80 g kokosového nebo slunečnicového oleje
- 20 g rozinek
Namočení rýže
Rýži namočíme přes noc do studené vody, anebo alespoň na 1 hodinu.
Pak rýži znovu propláchneme a scedíme.
Rýžová kaše
Hrašku Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl dobře promícháme.
Rýži zalijeme odměřeným množstvím vody, přidáme tuk a přivedeme k varu.
Rýži zvolna vaříme, až je poloměkká.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl) a dobře promícháme.
Tímto postupem se Hraška dobře rozmíchá a nevytvoří se žmolky.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec vmícháme sušené sójové mléko a spařené hrozinky.
Hotová kaše chutná lahodně, není cítit po hrachu a rýže je rozvařená.
Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Je dobré rýži namáčet přes noc, protože se pak rychleji rozvaří.
Kaši vaříme spolu s cukrem a tukem, získáme lahodnější chuť a spotřebujeme méně cukru a tuku než bychom spotřebovali při posypání kaše cukrem a tukem přímo.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka?
Hraška Vanilka dodá do jídla sytivost a výživnost. Podaří se nám do jídla zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidám hrách.
Alergeny: 6 Sója