Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Cizrna, Cizrna na paprice, Hraška, Hraška na zahušťování, Luštěnina, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Cizrna
- 80 g suché cizrny
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks celého nového koření
Omáčka na paprice
- 1 g celého kmínu
- 40 g oleje
- 85 g očištěné cibule
- 1 g Mahá koření
- 5 g česneku
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 8 g sladké papriky
- 45 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vývaru nebo vody
- 8 g soli
- 4 g citronové šťávy nebo octu
- 60 g sójového sušeného mléka
- 40 g čerstvá červená paprika
Omáčka
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a orestujeme.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme citronovou šťávu a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Přidáme sušené sójové mléko a omáčku rozmixujeme dohladka.
Papriku očistíme, nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do omáčky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.