Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Sport, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Obalování, Smažení, Vaření, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 200 g Hrašky vanilka
- 280 ml vody nebo mléka Těstíčko zadělané s mlékem je lahodnější.
- 450 g očištěného ananasu Můžeme použít čerstvý či z konzervy.
- moučkový cukr se skořicí či agáve sirup na posypaní/polití při servírování
- olej na smažení
Hrašku rozmícháme s vodou na těstíčko hustoty řidší hořčice.
Ananas nakrájíme na větší kousky.
Jednotlivé kousky ananasu namáčíme v těstíčku, necháme okapat a pak vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného tuku tak, aby byly ponořené.
Smažíme dozlatova z obou stran ve vyšší vrstvě tuku.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Ananas servírujeme ještě teplý. Při servírování jej můžeme posypat moučkovým cukrem se skořicí či je polít sirupem nebo medem.
Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla. Celý článek o správném smažení najdete zde.
Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky. Pouze místo zeleniny použijeme ovoce.
Alergeny: Žádné