Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Rýžový nákyp s jablky

Strava: Vegan
Klíčové slovo: Hraška, Jablka, Kaše, Nákyp, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Jablka dušená

  • 40 g rozinek
  • 260 g jablek
  • 40 ml citronové šťávy
  • 1 š mleté skořice

Rýže dušená

  • 160 g rýže
  • 800 ml vody Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
  • 120 g sušeného sójového mléka
  • 120 ml oleje
  • 1 špetka soli
  • 80 g Hrašky Vanilka
  • 80 g krystalového nebo třtinového cukru
  • 2 g přírodního vanilkového aroma
  • olej na vymazání

Instrukce

Jablka dušená

  • Rozinky spaříme.
  • Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
  • Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.

Rýže dušená

  • Přebranou rýži namočíme do studené vody alespoň na 1 hodinu (nejlépe však přes noc). Pak vodu scedíme.
  • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
  • Rýži zalijeme odměřeným množstvím horké vody, přidáme olej a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme, až je rýže poloměkká.
  • Za stálého míchání do vroucí rýže vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až je rýže měkká a Hraška dobře provařená.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Do hotové rýže vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky a dušená jablka.

Dohotovení

  • Uvařenou rýži s ovocem rozprostřeme na tukem vymazaný a kokosem posypaný plech. (Můžeme použít i jinou nádobu).
  • Pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 160 °C.

Poznámky

Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
Rýži vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!