Vločková kaše s Hraškou Vanilka
Dobře provařená vločková kaše s Hraškou Vanilka je lahodná a sytá.Tajemství lahodných kaší je ukryto v dlouhém a pomalém vaření.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Hraška, Hraška Vanilka, Jablka, Kaše, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 140 g ovesných vloček
- 1200 ml vody (voda a sušené sójové mléko se dá nahradit kravským či jiným mlékem)
- 120 g sušeného sójového mléka
- 80 g Hrašky Vanilka
- 100 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 80 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 20 g rozinek
Vločková kaše
Hrašku Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl dobře promícháme.
Namočené vločky zalijeme odměřeným množstvím vody, přidáme tuk a přivedeme k varu.
Vločky zvolna vaříme, až jsou poloměkké.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl) a dobře promícháme.
Tímto postupem se Hraška dobře rozmíchá a nevytvoří se v kaši žmolky.
Přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit kaši zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Hotová kaše chutná lahodně, není cítit po hrachu a vločky jsou rozvařené.
Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Je dobré vločky namáčet přes noc, protože se pak rychleji rozvaří.
Kaši vaříme spolu s cukrem a tukem, získáme lahodnější chuť a spotřebujeme méně cukru a tuku, než bychom spotřebovali při posypání kaše cukrem a tukem přímo na talíři.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka? Hraška Vanilka dodá kaši sytost a výživnost. Podaří se nám do jídelníčku zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidán hrách.
Alergeny: 6 Sója