Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Čočková polévka

Luštěniny jako jídlo pro vzácné hosty.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Čočka, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Namočená čočka

  • 130 g čočky
  • voda

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule 1 střední
  • 30 g očištěné mrkve
  • 15 g celeru
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 6 g sladké mleté papriky
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 960 ml vývaru nebo vody
  • 50 g brambor
  • 1 špetka kurkumy
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ks nového koření
  • 8 g soli
  • 6 g octa
  • 1 špetka majoránky
  • 1 špetka tymiánu

Instrukce

Namočená čočka

  • Čočku přes noc namočíme do studené vody.
  • Ráno vodu slijeme.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev a celer. Zvolna restujeme.
  • Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
  • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, celer a brambory a ještě krátce orestujeme. Restováním zeleniny a koření získá polévka na chuti.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horké vody, přidáme namočenou čočku, nakrájené brambory, kurkumu, muškátový oříšek, bobkový list a nové koření.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit polévku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec osolíme a přidáme ocet, majoránku a tymián.
  • Při vaření luštěnin je důležité solit až nakonec, jinak se výrazně prodlouží doba varu.

Poznámky

Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!