Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Mrkvová pomazánka s celerem

Tato jednoduchá pomazánka je servírována i na slavnostních tabulích. My jsme majonézu nahradily našlehaným hraškovým základem a tím jsme ještě zvýraznili její jemnou chuť.
Našlehaný hraškový základ přináší do našeho jídelníčku kromě vynikající chuti i hrubou vlákninu, zinek, hořčík, železo a další minerálie.
Klíčové slovo: Celer, Hraška, Hraška na zahušťování, Mrkev, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 5 g Mahá koření
  • 5 g mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 g vody Můžeme použít vývar.
  • 5 g soli

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaného okurku
  • 25 g plnotučné hořčice
  • 60 g cibule
  • 80 g celeru
  • 160 g mrkve
  • citronová šťáva podle chuti

Instrukce

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.

Ochucení pomazánky

  • Nakrájíme cibuli a nakládaný okurek, najemno nastrouháme mrkev a celer a spolu s hořčicí smícháme s vyšlehaným hraškovým máslem. Podle potřeby přidáme citronovou šťávu a dochutíme.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!