Mrkvová pomazánka s celerem
Tato jednoduchá pomazánka je servírována i na slavnostních tabulích. My jsme majonézu nahradily našlehaným hraškovým základem a tím jsme ještě zvýraznili její jemnou chuť.Našlehaný hraškový základ přináší do našeho jídelníčku kromě vynikající chuti i hrubou vlákninu, zinek, hořčík, železo a další minerálie.
Klíčové slovo: Celer, Hraška, Hraška na zahušťování, Mrkev, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hraškové máslo
- 150 ml slunečnicového oleje
- 5 g Mahá koření
- 5 g mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 g vody Můžeme použít vývar.
- 5 g soli
Ochucení pomazánky
- 50 g nakládaného okurku
- 25 g plnotučné hořčice
- 60 g cibule
- 80 g celeru
- 160 g mrkve
- citronová šťáva podle chuti
Hraškové máslo
Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice