Jít zpět E-mailový odkaz

Čokoládové linecké

Můžeme zvolit jiné tvary.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Čokoláda, Cukroví, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Kakao, Linecké, Sladké, Svačina
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Těsto

  • 150 g celozrnné mouky
  • 400 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 25 g Hrašky Vanilka
  • 80 g kakaa
  • 300 g másla nebo kokosového tuku
  • 25 g citronové šťávy
  • 12 g vanilkového aroma
  • voda / mléko případně dle potřeby

Dohotovení

  • oblibená marmeláda
  • čokoláda na vaření
  • plátky mandlí

Instrukce

Příprava těsta

  • Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
  • Kokosový olej / máslo rozpustíme a spolu s citronovou šťávou přidáme do suché směsi.
  • Ze všech surovin vypracujeme těsto.
  • Po vypracovaní těsta zkusíme kousek upéct, abychom si zkontrolovali, že není potřeba přidat ani vodu ani mouku.
  • Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
  • Nejdříve kousek těsta vyválíme a vyzkoušíme upečením, zda má dobrou konzistenci.
  • Pak zkontrolujeme a podle potřeby dopečeme.
  • Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
  • Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.

Dohotovení

  • Po vychladnutí slepíme linecké oblíbenou marmeládou.
  • Slepené linecké namočíme do rozpuštěné čokolády a posypeme plátky mandlí.
  • Plátky mandlí můžeme opražit na pánvi či v troubě na trošce oleje. Dodá jim to lesk, výrazdnější chut a barvu.

Poznámky

Těsto odležením změní svou konzistenci, a to díky vyššímu obsahu celozrnné mouky. Proto je lepší udělat těsto při zadělávání trošku řidší než běžně děláte.
Alergeny: 1 Lepek (pšenice)
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!