Kokosové linecké
Můžeme zvolit jiné tvary.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Cukroví, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Kokos, Linecké, Sladké, Svačina, Vánoce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Těsto
- 150 g celozrnné mouky
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 25 g Hraškay Vanilka
- 150 g jemně strouhaného kokosu
- 300 g másla nebo kokosového tuku
- 25 g citronové šťávy
- 12 g vanilkového aroma
- voda / mléko případně dle potřeby
Příprava těsta
Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
Kokosový olej / máslo rozpustíme a spolu s citronovou šťávou přidáme do suché směsi.
Ze všech surovin vypracujeme těsto.
Po vypracovaní těsta zkusíme kousek upéct, abychom si zkontrolovali, že není potřeba přidat ani vodu ani mouku.
Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
Nejdříve kousek těsta vyválíme a vyzkoušíme upečením, zda má dobrou konzistenci.
Pak zkontrolujeme a podle potřeby dopečeme.
Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.
Dohotovení
Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou.
Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.
Těsto odležením změní svou konzistenci, a to díky vyššímu obsahu celozrnné mouky. Proto je lepší udělat těsto při zadělávání trošku řidší než běžně děláte.
Alergeny: 1 Lepek (pšenice)