Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Špenátové nudle

Kuchyně: Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Dušené, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Špagety, Špenát, Těstoviny, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Těstoviny

  • 320 g těstovin
  • voda
  • 12 g soli

Špenát

  • 1 g celého kmínu
  • 60 ml oleje
  • 85 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 60 g Hrašky na zahušťování
  • 360 ml vývaru nebo vody
  • 4 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 40 g sušeného sójového mléka
  • 320 g mraženého špenátu

Instrukce

Těstoviny

  • Do vroucí osolené vody vložíme těstoviny a uvaříme dle návodu.

Špenát

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
  • Přidáme česnek, Mahá koření a orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Přidáme pepř, muškátový oříšek, sójové mléko a dobře promícháme.
  • Přidáme mražený špenát a sójové mléko. Povaříme, než se špenát rozpustí.

Dohotovení

  • Těstoviny smícháme se špenátem a na talíři posypeme každou porci strouhaným sýrem.

Poznámky

Pokud použijeme čerstvý špenát - očištěný a nakrájený špenát přidáme do pokrmu ke konci varu.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice. 
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!