Kuchyně: Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Dušené, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Špagety, Špenát, Těstoviny, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Těstoviny
- 320 g těstovin
- voda
- 12 g soli
Špenát
- 1 g celého kmínu
- 60 ml oleje
- 85 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 60 g Hrašky na zahušťování
- 360 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 40 g sušeného sójového mléka
- 320 g mraženého špenátu
Špenát
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
Přidáme česnek, Mahá koření a orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Přidáme pepř, muškátový oříšek, sójové mléko a dobře promícháme.
Přidáme mražený špenát a sójové mléko. Povaříme, než se špenát rozpustí.
Pokud použijeme čerstvý špenát - očištěný a nakrájený špenát přidáme do pokrmu ke konci varu.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.