Klíčové slovo: Hraška, Hraška Vanilka, Koláč, Kynuté, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 1 koláč
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 8 g sušeného droždí
- 40 g krupicového cukru
- 150 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
- 25 g sušeného sójového mléka
- 140 g hrubé mouky
- 140 g celozrnné mouky
- 4 g Hrašky Vanilka
- 1 g soli
- 4 g citronové kůry z bio citronu
- 20 g slunečnicového oleje
Náplň jablečná
- 500 g jablek
- 50 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů Můžeme použít jiné ořechy.
- skořice
Postup:
Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
Na pečení koláče si připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem, aby se koláč dobře vyklopil a vysypeme sekanými ořechy. Místo formy můžeme použít i keramickou mísu, nádobu z varného skla či pekáček přiměřené velikosti.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě část. Z každé poloviny vyválíme plát ve tvaru zapékací nádoby.
Do vymazané formy vložíme připravenou placku, potřeme nádivkou, poté položíme druhou placku. Forma by měla být naplněná maximálně do dvou třetin, protože těsto nakyne a přetékalo by z formy.
Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a koláč zvolna dopékáme.
Propečení koláče kontrolujeme vpíchnutím špejle. Zůstane-li špejle suchá, beze zbytku těsta, koláč je hotov.
Náplň jablečná
Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami, nasekanými ořechy a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.
Tento koláč můžeme připravit i s jinými druhy náplní. Vše zaleží na vaší fantazii.
Alergeny: 1 Lepek, 6 sója