Máslové fazole v okurkové omáčce s těstovinami
Hraška nám zahustí omáčku a tak získáme krémovou smetanovou omáčku jemně nakyslé chuti po nakládaných okurkách. A máslová fazole je superpotravina, která by měla mít místo v našem jídelníčku.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Fazole, Hraška, Hraška na zahušťování, Luštěnina, Mahá koření, Okurky, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Fazole
- 80 g bílých máslových fazolí
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks celého nového koření
Okurky nakládané
- 70 g nakládaných okurek
- 20 ml oleje
Omáčka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 2 g cukru
- 15 g mrkve
- 15 g celeru
- 15 g petržele
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 1 špetka mletého pepře
- 32 g Hrašky na zahušťování
- 440 ml vývaru nebo vody
- 8 ml citronové šťávy nebo octa
- 8 g soli
- 1 špetka tymiánu
- 1 špetka kurkumy
- 60 g sušeného sójového mléka
Omáčka
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, cukr, nastrouhanou kořenovou zeleninu, muškátový oříšek, mletý pepř a orestujeme.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme citronovou šťávu a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme tymián, sušené sójové mléko, rozmixujeme dohladka a krátce povaříme.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice