Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Segedínský guláš s Cerií

Papriková chuť, šťavnaté kysané zelí, krémová omáčka zjemněná smetanou, to je charakteristická chuť segedínského guláše.
My jsme guláš zahustili Hraškou namísto bílé mouky, a tak jsme ještě zvýšili jeho výživnou hodnotu. Guláš podáváme s opečenými kousky Cerie.
Kuchyně: Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Guláš, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Segedín, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Ceria

Segedín omáčka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 120 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 6 g sladké mleté papriky
  • 160 g kysaného zelí
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 450 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 50 g sušeného sójového mléka můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou

Instrukce

Ceria

  • Uvařenou Cerii nakrájíme na kostky.
  • Cerii opečeme na oleji na pánvi.
  • Třený česnek, sójovou omáčku a vývar smícháme dohromady.
  • Vniklou směsí zalijeme opečené kousky Cerie.
  • Takto upravená Cerie je křupavá, ale přitom šťavnatá.

Příprava Segedínu

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
  • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí a krátce ho orestujeme.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vmícháme sušené sójové mléko. Necháme přejít varem.

Servírování

  • Na talíři klademe opečené kousky Cerie do omáčky, uchovají si tak svoji chuť i křupavost.
  • Omáčku podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, s vařenými brambory nebo rýží.

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!