Segedínský guláš s Cerií
Papriková chuť, šťavnaté kysané zelí, krémová omáčka zjemněná smetanou, to je charakteristická chuť segedínského guláše. My jsme guláš zahustili Hraškou namísto bílé mouky, a tak jsme ještě zvýšili jeho výživnou hodnotu. Guláš podáváme s opečenými kousky Cerie.
Kuchyně: Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Guláš, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Segedín, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Segedín omáčka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 120 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 6 g sladké mleté papriky
- 160 g kysaného zelí
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 450 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 50 g sušeného sójového mléka můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou
Ceria
Uvařenou Cerii nakrájíme na kostky.
Cerii opečeme na oleji na pánvi.
Třený česnek, sójovou omáčku a vývar smícháme dohromady.
Vniklou směsí zalijeme opečené kousky Cerie.
Takto upravená Cerie je křupavá, ale přitom šťavnatá.
Příprava Segedínu
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí a krátce ho orestujeme.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme.
Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Vmícháme sušené sójové mléko. Necháme přejít varem.
Servírování
Na talíři klademe opečené kousky Cerie do omáčky, uchovají si tak svoji chuť i křupavost.
Omáčku podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, s vařenými brambory nebo rýží.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.