Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Hrstková polévka

Sytá polévka do chladných dnů. Luštěniny je třeba předem namočit přes noc, tím se zlepší jejich trávení. Hladkou krémovou chuť dosáhneme zahuštěním Hraškou. Mahá koření polévce dodá dobrou chuť a usnadní její trávení.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Cizrna, Čočka, Fazole, Hraška, Hraška na zahušťování, Hrstková, Luštěniny, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 30 g očištěné mrkve
  • 15 g celeru
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 6 g mleté sladké papriky
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 g cukru
  • 40 g nakládaných rajčat
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • 8 g soli
  • 8 ml octa / citronové šťávy
  • majoránka

Instrukce

Luštěniny vaření

  • Luštěniny (fazoli, cizrnu, čočku) přes noc namočíme do studené vody.
  • Ráno vodu slijeme a luštěniny uvaříme v čisté vodě do měkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.
  • Vývar z luštěnin použijeme na přípravu polévky.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, celer a orestujeme.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, sladkou papriku, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme nakládaná rajčata, ocet a majoránku.

Dohotovení

  • Do hotové polévky přidáme uvařené luštěniny a necháme ji přejít varem.

Způsob podávání

  • Podáváme na talíři ozdobené drobně krájeným pórkem.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!