Chřestový nákyp
Bešamel z bílé mouky nahradíme výživnějším a chutnějším bešamelem z Hrašky. Nákyp je velmi chutný i bez sýru, ale pro milovníky sýrů získá tento recept mimořádnou chuť. Když se skamarádíme s přípravou bešamelu, připravíme toto jídlo rychle a snadno.
Kuchyně: Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Chřest, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hraška bešamel s cibulkou
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 60 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 350 ml vody nebo vývaru
- 4 g soli
- 10 g citronové šťávy nebo octa
- 50 g sušené sójové mléko Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou.
Dohotovení
- 200 g sýru nebo tofu
- tuk na pečení
- petrželová nať
Vařený chřest
Chřest podle potřeby oloupeme a dřevnaté spodní části odkrojíme. Hlavičky necháme.
Očištěný chřest uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
Chřest scedíme. Vývar můžeme použít na přípravu bešamelu nebo polévky.
Hraškový bešamel
Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme Mahá koření, mletý pepř a vše krátce orestujeme.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme do bešamelu citronovou šťávu.
Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.
Dohotovení
Sýr nebo tofu nastrouháme.
Smícháme chřest, uvařený bešamel a nastrouhaný sýr.
Směs klademe na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 160 °C.
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby měla při zapékání každá směs svoji chuť. Všechny chutě se pak vzájemně propojí a vytvoří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit i jinou zeleninou, podle toho co máme právě po ruce.
Je důležité, aby byl bešamel z Hrašky dobře uvařený a nebyl cítit po hrachu.
Mahá koření pomáhá dobrému trávení a vytváří hlubokou chuť v pokrmu.
Alergeny: 10 Hořčice