Pórková polévka
Pórková polévka zahuštěná Hraškou v sobě snoubí charakteristickou chuť pórku a výživnou hodnotu Hrašky.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Pórek, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 2 kusy pórku
- 20 ml oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- 1 g Mahá koření
- 35 g Hrašky na zahušťování
- 1200 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka mletého pepře
- sůl Se solí opatrně, pokud je vývar osolený.
- špetka kurkumy
- 10 g česneku
- majoránka
- 1 rohlík nakrájený na kostičky
Polévka
Pórek rozebereme a důkladně umyjeme.
Zvlášť nakrájíme bílou a zelenou část.
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a bílou část pórku.
Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme třený česnek, majoránku a zelenou část pórku.
Dohotovení
Rohlík nakrájíme na kostičky a opečeme na sucho na pánvi, anebo v troubě při teplotě 150 °C.
Na talíři polévku posypeme opečeným rohlíkem.
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 10 hořčice