Pečený květák s paprikovou omáčkou
Pečený květák s paprikovou omáčkou je opravdová lahůdka. Navíc se Hraška postará, aby tato delikatesa byla i výživná.
Kuchyně: Bezlepku, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Květák, Mahá koření, Omáčka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 45 g Hrašky na zahušťování
- 20 g mleté papriky
- 600 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka muškátového oříšku
- 6 g soli
- 8 ml citronové šťávy - podle chuti
- 100 g sušeného sójového mléka Můžeme nahradit smetanou.
Květák
Květák zbavíme listů, rozebereme na růžičky a umyjeme.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Květákové růžičky položíme na vymazaný plech, potřeme olejem a posolíme.
Pečeme asi 20 minut do měkka. Občas růžičky obrátíme a zkontrolujeme, zda se květák nepřipaluje.
Omáčka
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr, mletou papriku a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Před koncem varu přidáme ocet nebo citronovou šťávu a sušené sójové mléko či smetanu.
Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.
Na talíři přeléváme růžičky pečeného květáku paprikovou omáčkou. Servírujeme s těstovinami, brambory či knedlíkem.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 Hořčice.