Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Obalované květy bezu - kosmatice

Začátkem léta kvete poměrně krátce bez. Láká svou chutí, ale i léčivými vlastnostmi. Oblíbeným receptem je smažený bezový květ v těstíčku.
Obalovaný bez můžeme polít rozpuštěným medem, posypat skořicí a podávat ho jako dezert, či si ho připravit na slano k obědu jako řízek s vařenými bramborami a salátem.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Sport, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Černý bez, Hraška, Obalování, Smažení, Vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Obalovaný bez sladká verze

  • 200 g Hrašky Vanilka
  • 280 ml vody nebo mléka Těstíčko zadělané s mlékem je lahodnější.
  • květy bezu se stopkou
  • moučkový cukr se skořicí či agáve sirup na posypaní/polití při servírování
  • olej na smažení

Obalovaný bez slaná verze

  • 200 g Hrašky na obalování
  • 280 ml vody či mléka
  • květy bezu se sopkou
  • olej na smažení

Instrukce

Příprava

  • Příprava sladké či slané verze je podobná. Na sladkou verzi použijeme Hrašku Vanilka na slanou verzi použijeme Hrašku na obalování.
  • Hrašku pomocí mixéru rozmícháme s vodou či mlékem na těstíčko hustoty řidší hořčice.
  • Konzistence těstíčka se během smažení mění, proto ji sledujeme a podle potřeby upravujeme.
  • Květy bezu necháme po utržení chvíli ležet, aby z nich mohl vylézt hmyz.
  • Jednotlivé květy držíme za stopku a namáčíme v těstíčku. Těstíčko necháme okapat a pak vkládáme do rozpáleného tuku tak, aby květy byly ponořené.
  • Smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě tuku.
  • Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
  • Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Obalený bez servírujeme ještě teplý. Při servírování jej můžeme posypat moučkovým cukrem se skořicí či polít sirupem nebo rozpuštěným medem.
  • Slanou verzi servírujeme s pikantním dipem a vařenými brambory.

Poznámky

Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla. Celý článek o správném smažení najdete zde.
Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky. Pouze místo zeleniny použijeme ovoce, např. jablka.
Alergeny: Žádné
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!