Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Lečo s Cerií (tofu)

Tradičně se lečo připravuje z paprik, rajčat a míchaných vajíček. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky a klasickou klobásu kostičkami opečené Cerie či tofu.
S hraškovým bešamelem připravíme lečo krémové, hebké a šťavnaté. Takové lečo potěší celou rodinu. Opět máme šanci úspěšně včlenit luštěniny do našeho jídelníčku, aniž by kdo protestoval.
Kuchyně: Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Bílkoviny, Fitness, Hraška, Hraška na zahušťování, Lečo, Mahá koření, Papriky, Rajčata, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Zelenina - restování

  • 300 g čerstvých paprik
  • 300 g rajčat V zimě můžeme použít nakládaná rajčata.
  • 20 ml oleje
  • 1 g cukru
  • 4 g soli

Hraška bešamel

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 2 g sladké uzené papriky
  • 60 g Hrašky na zahušťování
  • 450 ml vývaru nebo vody
  • 4 g soli

Pečená Cerie (tofu)

  • 280 g uvařené Cerie či uzeného tofu Odkaz na recept na Cerii najdete dole pod receptem.
  • 40 ml oleje
  • 80 ml vývaru
  • 10 g třeného česneku
  • 20 g sójové omáčky

Instrukce

Zelenina - restovaná

  • Zeleninu očistíme, rajčata nakrájíme na kostky a papriku na nudličky.
  • Na oleji orestujeme rajčata a papriky.
  • Přidáme cukr a sůl. Pokud zelenina pustila velké množství vody, vodu vydusíme, aby výsledný pokrm nebyl řídký.

Bešamel s Hraškou a s cibulkou.

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování, sladkou papriku a mícháme vše dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou či vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Nakonec do hotového bešamelu vmícháme restovanou zeleninu.

Úprava Cerie (tofu)

  • Uvařenou Cerii (tofu) nakrájíme na kostky.
  • Cerii (tofu) opečeme na oleji.
  • Smícháme vývar, třený česnek, sójovou omáčku a směsí zalijeme opečenou Cerii (tofu).

Servírování

  • Na talíř dáme nejprve lečo, které posypme křupavou Cerií. Podáváme s pečivem, vařenými bramborami, či těstovinami.

Poznámky

Recept na uvařenou Cerii najdete zde.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice. 
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!