Lečo s Cerií (tofu)
Tradičně se lečo připravuje z paprik, rajčat a míchaných vajíček. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky a klasickou klobásu kostičkami opečené Cerie či tofu. S hraškovým bešamelem připravíme lečo krémové, hebké a šťavnaté. Takové lečo potěší celou rodinu. Opět máme šanci úspěšně včlenit luštěniny do našeho jídelníčku, aniž by kdo protestoval.
Kuchyně: Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Bílkoviny, Fitness, Hraška, Hraška na zahušťování, Lečo, Mahá koření, Papriky, Rajčata, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Zelenina - restování
- 300 g čerstvých paprik
- 300 g rajčat V zimě můžeme použít nakládaná rajčata.
- 20 ml oleje
- 1 g cukru
- 4 g soli
Hraška bešamel
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g sladké uzené papriky
- 60 g Hrašky na zahušťování
- 450 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
Pečená Cerie (tofu)
- 280 g uvařené Cerie či uzeného tofu Odkaz na recept na Cerii najdete dole pod receptem.
- 40 ml oleje
- 80 ml vývaru
- 10 g třeného česneku
- 20 g sójové omáčky
Zelenina - restovaná
Zeleninu očistíme, rajčata nakrájíme na kostky a papriku na nudličky.
Na oleji orestujeme rajčata a papriky.
Přidáme cukr a sůl. Pokud zelenina pustila velké množství vody, vodu vydusíme, aby výsledný pokrm nebyl řídký.
Bešamel s Hraškou a s cibulkou.
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování, sladkou papriku a mícháme vše dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vodou či vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Nakonec do hotového bešamelu vmícháme restovanou zeleninu.
Úprava Cerie (tofu)
Uvařenou Cerii (tofu) nakrájíme na kostky.
Cerii (tofu) opečeme na oleji.
Smícháme vývar, třený česnek, sójovou omáčku a směsí zalijeme opečenou Cerii (tofu).
Servírování
Na talíř dáme nejprve lečo, které posypme křupavou Cerií. Podáváme s pečivem, vařenými bramborami, či těstovinami.
Recept na uvařenou Cerii najdete zde.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.