Špenátový nákyp
Bešamel uvařený z Hrašky dodá nákypům lahodnou chuť a jemnost. Na přípravu nebudeme potřebovat ani vajíčka, Hraška vše krásně spojí. Když nám zbude chleba či pečivo, připravíme si z Hrašky a špenátu vynikající slanou žemlovku. Při přípravě nákypu můžeme chuť vylepšit přidáním sýru, ale i bez sýru je nákyp výtečný.
Strava: Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Nákyp, Slané, Špenát, Vařené, Zdravé vaření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Kopřivový špenát
- 500 g špenátu
- 50 ml oleje
- 100 g cibule
- 3 g Mahá koření
- pepř mletý
- sůl
- 20 g česneku
Hraškový bešamel
- 80 g Hrašky na zahušťování
- 80 g sušeného sójového mléka
- 640 ml vody Místo vody a sušeného sójového mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
Dohotovení
- olej na vymazání formy
- 300 g veky nebo rohlíků
- 200 g strouhaného sýru
Špenát
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova..
Přidáme Mahá koření, mletý pepř a chvíli restujeme, dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme nakrájený špenát, osolíme a chvíli podusíme.
Nakonec dochutíme třeným česnekem a muškátovým oříškem.
Hraškový bešamel
Vodu přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme Hrašku a sušené sojové mléko.
Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec bešamel důkladně rozmixujeme.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 160 - 180 °C.
Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným bešamelem, poklademe připraveným špenátem, posypeme strouhaným sýrem a přelijeme bešamelem.
Postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme bešamelem.
Pečeme v předehřáté troubě 30 minut při teplotě 160 °C. Doba pečení je závislá na výšce nákypu v zapékací nádobě.
Před podáváním necháme nákyp 15 minut odpočinout, lépe se pak krájí na úhledné porce.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko